=

Lélek

A bulémia egy betegség és akár halálhoz is vezethet

Bár az evéshez sokféleképpen viszonyulhatunk, azzal talán mindenki egyet tud érteni, hogy ez az életben maradás egyik alapfeltétele. Ez eddig viszonylag egyszerűnek tűnik, közelebbről megnézve mégsem az.

Bulémia A bulémia a fokozott étvágy el nem fogadását takarja. Az anorexia és a bulémia nem ritkán együtt jár felváltva, vagy egymást követi a két szakasz. Hátterében az önelfogadás legkétségbeesettebb hiánya látható. A bulémia egyik alapvető leírása: “csillapíthatatlan éhséggel járó táplálkozási zavar, melynek során a beteg általában hányással könnyít magán”.

Az egészséges táplálkozás fontos!

Az anorexia és bulémia két nagyon gyakori betegség, amelyeket általában környezetünkben élő személyeken, vagy akár saját magunkon már csak végső stádiumban ismerünk fel. Pedig a végső stádiumban már nagyon nehéz lelkileg feldolgozni ezen élményeket és újra visszaállni.

Az evéssel befolyásolhatjuk a külsőnket, ami pedig igencsak hatással lehet a kapcsolatainkra, és ezen keresztül az önbecsülésünkre is. Egyesek számára az étkezés bűntetté válik, szükséges rosszá, melyre egy talán teljesen el is hagyható emberi gyengeségre tekintenek az anorexiások. Mások szintén átélik az evés okozta bűntudatot, és különféle módokon szabadulnak meg a bevitt tápláléktól, ők a bulémia áldozatai.

A bulémia tünetei és jellemzői:

  • Falásrohamok, amelyekre a kontrollvesztés jellemző. Sokszor éjjel is.
  • Testképzavarnak megfelelő állandó aggodalmaskodás a testsúly és az alak miatt.
  • Menstruáció kimaradásBulémia
  • A testsúly legalább 15%-kal kevesebb, mint az adott korhoz és testmagassághoz tartozó normális érték 

Sajnos azok, akik a bulémia áldozatai, nem látják olyan sötéten a dolgokat, mint ahogyan az reális lenne. A közösségi oldalakon keresztül ezek az betegek kapcsolatba kerülnek egy mással és közösséget alkotva még támogatják is egymást ebben az önpusztító tevékenységben.

Címkék: , , , ,