=

Életmód

A cukorbetegség komoly betegség!

A cukorbetegség egy nagyon komoly betegség. Eleinte talán nem is mutat tüneteket, de a terhesség például felszínre hozhatja, ha a hajlam és az öröklés miatt valaki cukorbeteg. Ha meg is jelennek a cukorbetegség tünetei, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert fontos kideríteni, hogy milyen típusú cukorbetegségben szenvedünk.

CukorbetegségA glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Még több információ itt!

A cukorbetegségnek 1-es és 2-es típusú fajtáit különböztetjük meg. A megkülönböztetés fontos, mert a kezelésük és a kiváltó ok is más.

 

1-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség

Oka

inzulinhiány

inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány

Életkor

bármely életkor, gyakrabban gyerekkor

felnőttkor, egyre korábban

Testsúly

normális

elhízott

Kialakulása

gyors

lassú

Inzulinszint

alacsony vagy teljesen hiányzik

a betegség elején magas

Inzulinterápia

szükséges

nem feltétlenül szükséges

 

CukorbetegségElmondhatjuk azonban mindkét típusú cukorbetegség esetén, hogy a diéta létfontosságú Személyre szabott diéta is készítethető, mely megszabja, hogy a különböző tápanyagokból mennyit vihet be az illető szervezetébe. A cukorbetegeknek többnyire alacsony szénhidrátos diétát írnak fel, ennek mértékét lehet személyre szabni, sok esetekben akár az alig 100-150 grammos szénhidrát diéta is előírható/előírandó.

A cukorbetegség egyik legszembetűnőbb tünete az inzulin hiánya, illetve különböző okok következtében a diabéteszes kóma. Ez a cukorbetegség legveszélyesebb komplikációja, életveszélyes állapot. A vércukorszint extrém magasra szökik. Az esetek 25%-ában a cukorbetegséget éppen a diabéteszes kóma kapcsán ismerik fel. Az inzulinhiány felléphet az injekció elmaradása esetén, túl alacsony dózis adása után, vagy a vércukorszint hibás mérése kapcsán.

 

Címkék: , , , ,