=

Gasztronómia

A francia konyha szerelmeseinek…

A francia konyha alapvetően a római kori, valamint az olasz sütés-főzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit főleg az uralkodói osztály igényei indították el. Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos főudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve.

Francia konyhaA francia konyha legjellemzőbb tulajdonságai:

  • az ételeket vajjal vagy növényi zsiradékkal készítik, ezáltal könnyen emészthetőek
  • fűszereket csak körültekintően, mértékkel használnak, akkor is leginkább friss állapotban
  • előszeretettel fogyasztanak tengeri és édesvízi halakat, csigákat, kagylót, osztrigát különféle mártásokkal
  • sokféle levest készítenek, zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket, leghíresebbek a francia hagymaleves, a kagyló- és a homárleves
  • elsősorban marhahúst fogyasztanak, számos módon elkészítve
  • csőben sütés francia készítési mód
  • az étkezés befejezőjének a sajtot tekintik (háromszázféle francia eredetű sajt közül válogathatnak)
  • kedvelik az almabort, a fehér- és vörösbort, valamint a rozébort.

A francia konyha a magyar konyhánál kalóriaszegényebb.

Ennek a kultúrának, a francia konyha megismerésére május 8. és június 11. között a Budapesti Francia Intézet francia gasztronómiai programokkal indítja a nyári szezont. A francia konyha ünnepi étkezés szakértője, francia séfek és filmek avatják be a közönséget a francia konyha kulináris hagyományainak titkaiba.

Francia konyhaAz eseménysorozat kiemelt vendége Pierre Sanner, a Francia Étkezési Szokások Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója, David Rathberger, francia séf, a tradicionális francia konyha szerelmese, valamint Jean-Marc Notelet francia fűszermester-séf. A programsorozat kapcsolódik a Gourmet Fesztiválhoz (Millenáris, június 7-10.) is, amelynek keretében június 10-én Jean-Marc Notelet fűszermester tart bemutatót.

A Gourmet Fesztiválon a Millenáris Parkban Magyarország legjobb éttermeivel, valamint borászataival, a legfinomabb pálinkákkal, sajtokkal, szalámikkal, sonkákkal, mézekkel és egyéb javakkal az ország minden részéből várják az érdeklődőket, valamint minden este zenei program is gazdagítja majd az élményt. Kora délután gyermekprogramokkal készülnek a kisebbeknek, és népszerű szakmai bemutatók, előadások is zajlanak majd.

Címkék: , , , , , ,