=

Kultúra

A koktélozás története

Egy-egy stresszes nap, vagy hét után jól esik kiengedni a gőzt és egy finom ital mellett relaxálni vagy egy kedves ismerős társaságában kibeszélni a legújabb pletykákat, történéseket, miközben kedvenc koktélunkat szürcsölgetjük a bárpultnál. A koktél ma már magától értetődően az italkultúra része, de gondolta volna, hogy ez a számtalan formában létező, számos koktél kelléket igénylő kevert ital csak alig kétszáz éve található meg a bárok és vendéglátóhelyek itallapjain?

A koktél dokumentált története az 1800-as évek legelejéig nyúlik vissza, amikor is 1806-ban a The Balance and ColumbianRepositori napilap egyik tavaszi számában megjelent ennek a frissítő alkoholos italnak az első, hivatalosnak számító definíciója. A koktél ezek szerint vízből, különböző alkoholokból, cukorból és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital.

Ezután nem sokkal a koktélkeverésnek már számtalan mestere, iskolája és receptje született. A koktélok legnagyobb és legkreatívabb mestereivel Amerika és Kuba bárpultjaiban találkozhatott az újdonságokra fogékony közönség. Az ital neve is innen ered: a cocktail vagyis kakasfarok, ugyanis a XX. század elején a legtöbb színes ital a pávák és kakasok színpompás tollazatát igyekezett leutánozni.

Természetesen a világ más tájain is megvan a maga kultúrája a koktélkeverésnek és a saját koktél kellékei is. Minden országban, jellemzően az ott található nemzeti ital az, amit alapul vesznek, így Oroszországban a vodka, Skóciában a whiskey, Franciaországban a konyak képezi a kevert italok alapjait.

A koktélfajtáknak csak az emberi képzelet és kreativitás szabhat határokat, no meg az alapanyagok. Nem árt az sem, ha a minőségi hozzávalók mellett minden szükséges felszerelés, koktél és barista kellék is a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a receptnek megfelelő eredményt kaphassunk. Egyik bárpultból sem hiányozhat ezért a koktélos pohár, jégdaráló, italkimérő, koktélos pohár vagy a séker.

Ezeket a minőségi koktél és barista kellékeket ma már online is megvásárolhatja, például a www.mindenamibar.hu honlapon. Amennyiben nem igazodna ki webáruházunkban, szívesen segítünk a 0670-617-0280-as telefonszámon!

Címkék: ,