=

Gasztronómia

A legfinomabb házi kenyér alaptészta

A házi kenyér finom, meleg puha és omlós. A házi kenyér sütés elsőre nehéznek hangzik, hiszen maximum nagymamáinktól láttattuk, hogy dagasztják a tésztát, görnyednek felette. Viszont a 21. században házi kenyeret sütni már nem nehéz.

Házi kenyér Egyrészt házi kenyér készíthető kenyérsütő gépben. Ez egy olyan szerkezet, ami minden feladatot elvégez helyettünk, kezdve az összetevők összekeverésével, dagasztásával, pihentetésével, és meg is süti végül. Az eredmény finom meleg házikenyér.

A muffin készítésnek is csak a fantáziánk szab határt!

Egy másik lehetséges módszer, ami elsőre nem tűnhet egyszerűnek, hogy házi kenyér sütő gép nélkül sütünk gáz vagy elektromos sütőben. Ebben az esetben mi csinálunk mindent, mi keverjük össze a hozzávalókat, mi dagasztunk, és mi pihentetjük a házi kenyér tésztáját. Mi formázzuk, de akár házi kenyér sütőformába is helyezhetjük, és így kocka alakú szeleteket is kaphatunk, ah felvágjuk.

A kézzel való házi kenyér készítés nem is olyan nehéz, mint ahogyan az nagymamáink idejéből megmaradt emlékeinkben. Nem kell órákat dagasztani. Összegyúrjuk a hozzávalókat, egy kicsit dagasztjuk, majd pihentetni hagyjuk., ezután már csak bele kell tenni a formába vagy csak egyszerűen a sütőbe egy tepsiben és már kész is van. Hamar megsül és igazán finom házi kenyér lesz az eredmény.

Most bemutatunk egy néhány házi kenyér receptet, melyet természetesen akárhogy lehet variálni, kukoricaliszttel, rozsliszttel, burgonyás kenyér is készíthető, csak a fantáziánk szab határt.

Házi kenyér formában vagy forma nélkül:

  • Hozzávalók:
    • 1 kg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • só ízlés szerint
    • csipet cukor (az élesztőhöz)
    • 6-7 dl víz
    • 2 evőkanál étolaj
    • a forma kikenéséhez
  • Elkészítés:Házi kenyér
    • A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót egy tálba teszem.
    • Az élesztőt csak belemorzsolom, majd forró vizet engedek egy edénybe.
    • A vizet lassan adagolva összegyúrom a tésztát.
    • Miután mindent összekevertem, kb. 10 percig dagasztom, aztán lefedem az edényt, és meleg helyen kelesztem, kb. fél óra alatt szépen megkel.
    • Kelesztés után újra meggyúrom kicsit
    • Kikenem a kenyérsütő formát margarinnal, belisztezem, és a sütőbe helyezem.
    • Nem melegítem elő a sütőt. Begyújtástól kezdve kb. 25-30 perc alatt sül meg a kenyér.
    • Aranybarna szín eléréséig érdemes sütni. Kihűlés után szabadon fogyasztható.

 

Ajánlott Cikkek

Címkék: , , ,