=

Gasztronómia

A magyar konyha Európa ötvözete

A magyar konyha Európa ötvözete

A magyar konyha egyedülállósága nemzetközi hírnévvel büszkélkedhet. Ha egy külföldi Magyarországra látogat, biztosak lehetünk benne, hogy egy jó kis halászlé vagy bogrács gulyás nélkül nem megy haza. 

A magyar konyha azt mondják a világon a legjobb. Nem véletlenül gondolják így sokan, ugyanis a magyar konyha egy olyan ötvözet, mely a történelem során alakult ki. Egyrészt Magyarország igen jó földrajzi fekvése miatt nagyon jó adottságokkal rendelkezik, hogy minden típusú növény megteremjen rajta, és az állattenyésztésnek is igen kedvező feltételeket szabott az anyatermészet.

Az egészséges táplálkozást azonban fontos szem előtt tartani.

Magyar konyha

 Történelmi események sorozata alakította a magyar konyhát olyanra amilyen. Mindig is olyan nép volt a magyar, mely abból élt, amilyen élelmiszere éppen volt. A török megszállás után minden állatot elvittek magukkal a törökök, csak a sertéseket hagyták itt, mert hitük és politikájuk tiltotta az állat elfogyasztását. Így a magyar konyha alkalmazkodott az adottságokhoz, a körülményekhez. Jellemző a sertés hús fogyasztása és mivel a sertés egy meglehetősen elhízott állat, ezért zsírja is hasznosításra került. A magyar konyha nagy jellemzője, hogy a legegyszerűbb hozzávalókból olyan variációkat képesek kitalálni létrehozni, ami miatt egyedülállóak a gasztronómiában.

Magyar Konyha

Magyar Konyha

A magyar konyha legnépszerűbb alapanyagai a húsok, friss zöldségek, friss kenyér, tejtermékek. A legismertebb magyar nemzeti ételek a pörkölt, a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a paprikás csirke, a paprikás krumpli, a disznótoros, a bableves és a túrós csusza.

Érdekesség, hogy az ősi magyar konyha a paprikát még nem ismerte, először Spanyolországban bukkant fel a XV. század végén, ahol borsként használták – így született az angol elnevezése: pepper. Magyarországra a török megszállás idején került, s mint paraszti fűszert, lenézték, ezért a nemesi körökben való elterjedése igen sokáig tartott.

Azt mondják a magyar konyha az ősi ázsiai nomád, a német, az olasz, a szláv, a török, az osztrák és a francia gasztronómia ötvözete.  A magyar konyha minden néptől úgymond begyűjtötte, amit érdemes volt így hozva létre azt, amit ma olyan sok külföldi tart legendásnak.