=

Divat-Trend

A mai 13-14 éves lányok

Fiatalság…szokták mondani, de a mostani fiatalság mégis más. Persze mondhatjuk, hogy minden új generáció más és más, de a mostani valahogy teljesen kilóg. 13-14 éves kislányok rohangálnak az utcán magassarkú cipőben, kirúzsozva, vastag smikkel és úgy néznek ki, mintha 20 évesek lennének. Vajon mi lesz később?

Manapság nem lehet úgy elmenni bárhova is, hogy az ember ne futna össze ilyen „lányokkal”. Úgy öltözködnek, mint a „nagyok”, hogy szépen fogalmazzak, de hova ez a sietség? Talán a divat az oka? A televízió? A magazinok hasábjain megjelenő szupermodellek? A szupermodellek már régóta köztünk élnek. Vagy talán a facebook? Igazából mindegyik lehet, sőt együttvéve az összes.

magassarkú cipő

magassarkú cipő

Egyre több olyan fénykép és videó jelenik meg a facebook-on, amely az ilyen lányokat tárgyalja, hogy nézd 13 éves, mégis sokkal többnek tűnik a koránál. Az ilyen lányok előszeretettel fényképezgetik magukat a tükörben, erőteljes smikkel, rúzzsal és egy kivágott felsőben. Némelyek felhúzzák a felsőiket, hogy kivillanjon a hasuk vagy a felsőjüket csupán egy melltartó képviseli, vagy egyszerűen csak fehérneműben pózolnak.

Előszőr csak néhány fényképet csinálnak egyedül, majd barátnőikkel karöltve, amelyet szívesen megosztanak, nézve, hány lájkot kapnak. A végén már csak ilyen képeket készítenek. Ezeket a képeket szinte bárhol elkészíthetik. A szobájukban, a mosdóban, barátnőiknél, lényeg, hogy egy tükör legyen a közelben.

A szülők persze mit sem sejtve megbíznak lányaikban, ha pedig mégis kitudódik, jönnek a szankciók, a netes szűrők használata, esetleg szobafogság, amely családi vitába torkollik. De igazuk van. Hiszen ezen képek láttán bárki rájuk írhat facebook-on és bármit írhatnak, ezek a naiv kislányok mit sem sejtve bejelölik ismerősüknek, gondolván, milyen menő dolog.

De nem csak a képekről van itt szó, vagy a smikekről, magassarkú cipőkről. Az egész öltözködésük megbotránykoztató, főleg a viselkedésük, mely tükrözi tudatlan fiatalságukat. Korán elvesztik szüzességüket, diszkóba és szoláriumba járnak. Hangoskodnak a tömegközlekedési eszközökön, minden második szavuk káromkodás. Egy sörért cserébe bármit megtennének és a cigaretta már ott lóg a szájukban. Egyesek szerint ezek a dolgok már régen is megvoltak, mások szerint ennyire nem volt durva a helyzet. Ezen dolgok oka természetesen sok lehet, szinte szerteágazó. Családi helyzet, baráti társaság, valahova tartozás kényszerű érzése, iskola, vagy ezek együttvéve.

Ha jobban belegondolunk, régen a televízió és a magazinok voltak óriási hatással a fiatalságra, amely nem azt jelenti, hogy elmúlt, de némileg háttérbe szorult a facebook miatt. Ma már szinte mindent azonnal meg lehet osztani, csak percek, sőt másodpercek kérdése. De vajon mit tartogat a jövő? Az az igazság, hogy én személy szerint el nem tudom képzelni.

 

 

 

 

 

Lemák Ági

 

Címkék: , , , ,