=

Anyaság

A minimálbérváltozásból származtatható szülés utáni támogatások

A tavalyi év során számtalan változást jelentett be a kormány, ami a minimálbér megszabásán keresztül a különböző támogatások növekedéséről szólt. A rendelkezéseket 2017 januárjában hatályba is léptették. Azonban bőven hagynak homályos foltot maguk után, melyek nem tesznek egyértelművé bizonyos összegeket és szolgáltatásokat az anyaság előtt álló személyek számára. Alábbi kis összefoglalónkban igyekszünk segíteni mindazoknak, akik idén szeretnének szülés utáni támogatásban részesülni!

Vegyük tehát sorra, hogy a különböző szülés utáni támogatások milyen mértékben módosultak az idei évtől kezdve! Abban a sorrendbe vizsgáljuk a különböző juttatásokat, amilyen sorrendben az újdonsült anyuka igénybe veheti majd őket!

  • CSED – azok vehetik igénybe 2017-től is, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi munkaviszonnyal rendelkeztek. Ennek megfelelően az igényelhető pénzbeli ellátás a napi átlagkereset  70%-a, melyből 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra.
  • GYED – az igénylés menete nem változott idén sem. Ehhez a típusú szülés utáni támogatáshoz a munkáltatónál szükséges foglalkoztatói igazolást igényelni. Azok részesülhetnek benne, akik a szülés előtti két évben legalább 365 igazolt munkanappal rendelkeznek! Az igényelhető összeg  a napi átlagkereset 70%-a, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Fontos, hogy 15% személyi jövedelemadó és 10% nyugdíjjárulék terheli – azaz csökken a nettó kifizetés!
  • Diplomás GYED – azok az újdonsült anyukák igényelhetik, akik a szülést megelőző két éven belül legalább két aktív félévet igazolni tudnak felsőoktatás nappali tagozatán. Összege alapképzésben tanulók számára, a mindenkori minimálbér 70%-a, míg mester- és doktori képzés esetén a mindenkori  „garantált” bérminimum 70%-a. Ez esetben is levonásra kerülnek az adók, járulékok. (15 % + 10 % levonás)
  • GYED Extra – lehetőséget biztosít arra, hogy a GYED folyósítása alatt, a szülést követő 169. naptól minden korlátozás nélkül újra munkába állhasson az édesanya.

Ha Ön is szeretne még többet megtudni a szülés utáni támogatások akár több millió Ft alakulásáról és igényléséről, látogasson el honlapunkra, a www.babatb.hu-ra, és tekintse meg informatív cikkeinket vagy kérje tanácsadásunkat! Kérdés esetén állunk rendelkezésére telefonon, a +36-30/335-1330-as számon vagy e-mailben, az info@babatb.hu címen!