=

Karrier

A munkaerőpiac helyzete nem javult tavaszra sem

A munkaerőpiac a munkaerő, mint termelési tényező közgazdasági értelemben vett piaca, ahol a munkavállalók vagy munkások és a munkaadók között a munkaerő cseréje zajlik.

A mai munkaerőpiac a gazdasági válság okozta súlyos következmények nyomait viseli. A válság igaz, hogy több évvel ezelőtt volt, de az abból való kilábalás, a munkaerőpiac normalizálódása sokkal tovább tart. A munkaerőpiac helyzete Magyarország tavaly óta tartó nagy válsága miatt sem javult sokat.

Ma szülés után még nehezebb a helyzet!

MunkaerőpiacA tavasz mindig egy fajta fellendülés a munkaerőpiacon, de idén ez a pozitív növekedés nem olyan mértékben következett be, mint ahogy azt várták. Magyarországon a lakosság 11,7 százaléka munkanélküli. Viszont ha azt nézzük, hogy például Spanyolországban a lakosság majdnem negyede nem tud a munkaerőpiacon elhelyezkedni, még jól állunk.

Azt tapasztalhatjuk ma a munkaerőpiacon, hogy sok a munkanélküli, akik bár képesek és akarnak is dolgozni, mégsem találnak munkát. Közülük nagyon sok a friss diplomás. Hiába végzik el az egyetemet, főiskolát, nem tudnak elhelyezkedni. Átlagos esetben egy frissdiplomás 8 hónap – 1 éven belül tud csak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, Magyarországon, míg egy érettségizett, felsőfokú tanulmányokkal nem rendelkező fiatal 4-8 hónapon belül.

MunkaerőpiacA szülés után álló nők helyzete sem könnyebb, hiába volt munkahelyük, amikor teherbe estek és elmentek 2 évre szabadságra. Miután vissza akarnak térni a munkaerőpiacra, addigra már sokak munkaköre teljességében meg is szűnt, például a válság következtében, hol arra hivatkoznak, hogy már képzetlennek számít a területen az illető, hol arra, hogy fiatalabb korosztályból szeretnének felvenni embert.

Manapság az Y generáció néven jelzett munkaerőre van kereslet a munkaerőpiacon. Az Y generációt, a munkaerőpiacon most jelentkező legfrissebb korosztályt, jól észrevehető jellegzetességei különböztetik meg a korábbi X generációtól. Ilyen helyzetben igen nehéz dolguk van a szülés után állóknak és azoknak, akik most a válság miatt elveszítették munkahelyüket és szeretnének újar visszatérni a munkaerőpiacra.

Címkék: , , , , ,