=

Karrier

A munkahelyi terror súlyos probléma

Hiába szereti valaki azt, amit csinál, ha munkahelyi terror áldozatává válik vagy valamilyen olyan hatás éri, ami miatt a munkahely stresszfaktorként szerepel. Ilyen például a munkahelyi igazságtalanság, megaláztatás, hazugságok, pozícióval való visszaélés. A munkahelyi terror vagy egy másik nevén a munkahelyi stressz nagyon negatív jelenség. 

Oldja a stresszt testmozgással!

Munkahelyi terrorEgyrészt hatással van a munkateljesítményre, melynek a jelenség miatti romlása az elbocsátás veszélyét hordozza magában, másrészt a munkahelyi hangulatra is negatívan hat, rossz érzés ott lenni, az ember el akar szabadulni onnan, küzdelem bemenni reggel a munkahelyre és nem utolsó sorban az egészégre is hat. A stressz fizikai tüneteket is képes okozni, a munkahelyi stressz, pedig még inkább veszélyes, magas vérnyomást is okozhat. A nyomasztó munkahelyi légkör miatt olyan egészségügyi problémák is felléphetnek, mint a szívbetegségek, vagy az elhízás.

A szakirodalom mobbing-nak nevezi a munkahelyi terror jelenséget, vagyis azt, amikor valaki negatív nyomás alá kerül a munkakörnyezetében. Mivel mindenki más, mindenki máshogy éli meg a körülötte lévő világot, ezért változó, hogy ezt ki, mikor érzi így. A munkahelyi terror romboló folyamata legtöbbször valamilyen meg nem beszélt és fel nem oldott konfliktussal indul. Ha ez nincsen kellően megbeszélve, megvitatva, akkor a helyzet rövid idő alatt súlyoz következményekhez fog vezetni. Általában a megtámadott jön ki rosszul a helyzetből, a munkatársak elfordulnak tőle, maga a vezető is nyomást gyakorol rá.

Munkahelyi terrorA folyamat sajnálatos vége a tapasztalatok szerint az, hogy a munkahelyi terror áldozata először betegállományba megy, majd mivel általában nem rendeződik a helyzet, felmond. Ez egyébként rányomhatja a bélyegét egyéb más emberi és családi kapcsolataira is. A munkahelyi terror kezelése valamivel egyszerűbbnek tűnhet az iskolai visszaélések kezelésénél, mivel a dolgozók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy bármikor felmondhatnak.

Címkék: , , ,