=

Életmód

A nők szerepe – a konyhában a helye, avagy sem?

Gyereknevelés vagy továbbtanulás? Merre tovább?

Hajdanán bizony erre nagyon egyszerű volt a válasz: nőnek születtél, őrizd a tűzhelyet, hisz az asszony helye a konyhában van, s nem az iskolapadban! Mi sem természetesebb, ehhez hozzátartozott a gyereknevelés minden öröme és nyűge szintúgy, mint férjurunk meleg vacsorával való hazavárása. Abban az időben fő cél a „jó parti” megfogása volt, s nem a művelődés. Sőt! Ha mindez nem következett be a 25. életév betöltése idejéig, sajnálkozva néztek rá, s „vén lány” kétes titulusát billogozták rá.

Így hát mára már teljesen ledöbbent az a tény, hogy a mai 17-20 éves lányok épelméjűségét vitatják, ha ennyi idősen életcéljukként egy férj fogását, valamint a tűzhely mellett őrködést választanák. S ennek legfőbb oka a XXI. századi társadalmi normák. Manapság a fiatal lányok tanulásra adják fejüket, egyetemeket, főiskolákat végeznek. Ezeket az ambíciókat a szülők plántálják beléjük. Ami nem feltétlenül jó. S mielőtt megköveznének ezen kijelentésem végett, szeretném hozzátenni: nem a felsőbb képzettség ellen vagyok, hisz magam is az egyetem padjait koptatom. Nem. Én úgy gondolom, minden leánygyermeknek joga van eldönteni, szabad akaratából, melyik életstílust választja.

Hogy félreértés ne essék! Nem szeretném azt a látszatot kelteni: a XXI. század előtti nők elnyomását preferálom. Csupán szeretném felhívni a figyelmet, s főleg a nőkét, hogy ne akarjanak többek lenni annál, mint amik valójában.

Az, hogy egy nőnek családja van, gyereket nevel, nem zárja ki, hogy az égvilágon bármi mással nem foglalkozhat! Isten ments! Csakhogy, tudnunk kell megtalálni az egyensúlyt. A karrier is lehet fontos, ellenben nem lehet akadálya a családalapításnak.

Ne tűzzenek ki célul semmi olyat, mi meghaladja képességeiket.

Címkék: , , ,