=

Lélek

A pánik kezelése jót tesz

Ha életünk során valamilyen fóbiával vagy olyan hatással szembesülünk, amitől tartunk, félünk, akkor a pánik érzése uralkodik el rajtunk. Ez néha hamar feloldható és nem jelent különösebb traumát az egyén számára, sokszor viszont az érzés egy egész életen át tart és pánikbetegségnek hívjuk.

Pánik kezeléseA pánikbetegség is egy igen veszélyes lelki betegség: Lényege a visszatérő, váratlan, súlyos szorongással, ijesztő testi tünetekkel járó rosszullét, a pánikroham. A roham leggyakoribb tünetei a heves szívdobogás, mellkasi fájdalom, szédülés, fulladásérzés, izzadás, remegés, furcsa megváltozottság-érzés, haláltól, megőrüléstől való félelem. Ilyenkor teljesen hétköznapi dolgok válnak ijesztővé, szorongást keltővé. Nem maga a helyzet, a szituációban lévő dolgok változnak meg, hanem a személy szubjektív értékelése alakul át és a váltja ki a pánik érzését.

A pánik kezelése pánikbetegeknél nagyon nehéz és csak gyógyszeresen lehetséges. Kisebb fóbiáknál viszont könnyebb a megoldás, akár gyógyszer nélkül is lehetséges. Ilyen esetekben a pánik kezelése pszichológiai eljárásokkal elérhető. Napjainkban a leghatékonyabb pszichoterápiás kezelés a kombinált kognitív és viselkedésterápiás módszerek segítségével érhető el. A pszichoterápia célja a pánikbetegség mögött álló pszichés problémát, traumát kiváltó élmény megkeresése és feldolgozása. A terápia hosszabb időt igényel, és rendkívül fontos a páciens kitartó munkája a sikerhez.

Pánik kezeléseVegyük például a pókoktól való félelmet. Ez egy viszonylag sűrűn előforduló fóbia, mely könnyen pánikot válthat ki. Ez esetben a pánik kezelése úgy is működhet, hogy a páciens először egy műpókkal kezd el „megbarátkozni”. A tárgy távol van tőle és időről időre a pszichoterapeuta közelebb teszi a pácienshez és méri a pánik kezeléséhez szükséges testi és mentális reakciókat. Ha már elég közel van a műpók és nem vált ki nagyobb pánikot, akkor kerül elő egy igazi pók. Az is először távol van, majd egyre közelebb kerül ellenőrzés alatt a pácienshez. A fóbiás pánik kezelése végén a páciens akár meg is fogja a pókot és ezt nem vált ki nagyobb reakciót.

Természetese az, hogy ez milyen gyorsan következik be, az a pácienstől függ, változás nem érhető el kényszerítéssel.

Címkék: , , ,