=

Lélek

A pánikbetegségről szakszerűen

Ön is érezte már úgy magát, mintha valamilyen betegséggel küzdene, hirtelen olyan érzések törnek magára, akárcsak egy szívinfarktusnál? Sokan küzdenek olyan esetekkel, amikre később ráfogják, hogy valamilyen kór következtében alakult ki és orvoshoz fordulnak ezzel kapcsolatban, vagy inkább megpróbálják elfelejteni, ezért sose derül ki mi is lehetett az igazi kiváltója az adott rosszullétnek. Az ilyen és hasonló eseteknél fennáll a lehetősége, hogy a szenvedő alany pánikbetegségben szenved. De mi is az a pánikbetegség?

Szaknyelven a pánikbetegség egy szorongással is járó pszichés zavar, melynek során rossz közérzet, félelemérzet fogja el az embert. Jellemzően hirtelen lép fel, de csak rövid ideig áll fenn, körülbelül fél óráig. Bár a pánikbetegség pontos oka jelenleg nem tisztázott, de előfordulása bárhol, bármikor megtörténhet. Több tünete is ismert, így időben felismerhető. Erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, erős fejfájás, szédülés, homályos látás, bizsergés vagy sok egyéb esetnél fennáll a lehetősége, hogy pánikroham tör az alanyra. Bár a tünetek megállapíthatók, könnyen összekeverhetők más betegségekkel, szívrommal, de akár kábítószer elvonással is.

A pánikbetegség kezelésére több mód is lehetséges, akár gyógyszerek segítségével, több testmozgás beiktatásával, táplálkozási szokások megváltoztatásával, életmódváltással vagy szakember segítségével pszichoterápiás kezelés útján. A pánikroham jelentkezésénél a megfelelő légzési gyakorlatok sokat segíthetnek, enyhíthetik a rohamot, segítenek a szenvedő félnek, hogy túljusson rajta.

Ilyen és hasonló pszichés betegségek, különböző félelmek, szorongások leküzdésénél szükséges a szakszerű kezelés. Mindig forduljon felkészült és tapasztalt pszichológushoz! Ha pánikbetegségben szenved, vegye fel velem a kapcsolatot! Szaktudásomra bizton számíthat, és közös erővel legyőzhetjük betegségét! További információért látogasson el honlapomra a www.szakpszichologusbudapest.hu címre vagy érdeklődjön a 06-1/ 316 3009 telefonszám és adr.szentmiklossy@t-online.hu e-mail cím egyikén!