=

Gasztronómia

A Piña Colada története

A Piña Colada az egyik legismertebb koktél, szinte az összes bár kínálatában fellelhető. Létrejöttét több ellentmondás is övezi, ugyanis különböző verziók léteznek arról, hogy kinek a nevéhez köthető a népszerű koktél feltalálása.

A történelmi források jelentős része Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártenderhez köti a Piña Colada születését, aki állítólag 1945. augusztus 15-én, Puerto Rico fővárosában, San Juan-ban a Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Piña Colada koktélt.

A feltalálói listán a második személy Ramón Portas, akit az elbeszélések szerint később, 1963-ban készítette el a koktélt, méghozzá szintén San Juan-ban, de a korábbi verzióval ellentétben,a Barrachina nevű étteremben. Érdekesség, hogy a hely napjainkban is az ital szülőhelyeként jelöli meg magát, amelyre egy márványtábla is felhívja a figyelmet a bejáratnál.

A legkevesebbet emlegetett történet jóval korábbra vezet vissza, egészen az 1800-as évekig, méghozzá egy Puerto Rico-i kalózhoz, Roberto Cofresíhez, aki rumot, kókusztejet és ananászt használt fel a koktél elkészítéséhez, így alkotta meg a Piña Coladát.

Az eltérő történetekben egy közös pont mégis megtalálható, mégpedig az, hogy mindhárom verzió Puerto Ricot jelöli meg a koktél szülőhazájának, ennek köszönhetően a Piña Colada 1978 óta az ország hivatalos italának számít. Napjaink Piña Coladájának kialakulásában fontos szerepet játszott az elsők között forgalomba hozott Coco López kókuszkrém, amelyet 1948-ban egy egyetemi tanár, Ramón López Irizarry talált fel.

Nemcsak kókuszkrémmel készítik az italt, hanem tejszínnel is, ekkor nem szükséges össze turmixolni a hozzávalókat, elég csak shakerben összerázni azokat. A Monchito féle Piña Coladában is van tejszín, viszont a Barrachinában készített verzió esetében a kókuszkrém és az ananászlé mellett egy kis vizet is felhasználnak, amit lehűtenek, és csak azután adják hozzá a rumot, így jeget és blendert sem használnak.

Ha minőségi koktél alapanyagokat keres, a legjobb helyen jár! Termékeinket megtekintheti honlapunkon a www.mindenamibar.com címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-70-617-0280-as számon, vagy írjon e-mailt az office@mindenamibar.com címre!