=

Kultúra

A romantika hatása az irodalomra

A romantika, mint korstílus, a 18. század végén alakult ki, de virágkorát a 19. század elején élte. Egységesen hatott minden művészeti ágazatra, így az irodalomra is. A romantikus könyvek azonban mai napig hatalmas sikereket érnek el. Nézzük tehát kialakulásának körülményeit és a stílus jellemzőit!

A romantika elsőként a német irodalomban jelent meg, a klasszicizmussal karöltve. Ezt követően a 18. század végére az angoloknál is megjelent, majd az 1820-as éveket követően egész Európában elterjedt. A romantikának, és így a romantikus könyveknek a központi témájában a szabadság eszméje és vágya, az önkifejezés és az egyén előtérbe kerülésének vágya áll.

A romantikus irodalomnak számtalan ismertetőjegye van, mely megkülönbözteti a többi stílustól! A legfőbb jellemzői a következőek:

  • A felfokozott érzelmek jelenléte, mely főként világfájdalomban vagy éppen ellenkezőleg, lángoló életörömben „ölt testet”.
  • A romantikus könyvekben mindig jelen van az eszményítés és az idealizálás, mely során gazdag érzelemvilág tárulkozik fel.
  • A romantika feléleszti a nemzeti érzéseket.
  • Visszanyúl a múltba, főként a gótika iránti rajongásban megnyilvánulva.
  • Gyakori ábrázolási mód a távoli vidékek, kultúrák és egzotikus személyek.
  • Fontos szerepet játszik a romantikus könyvekben a kalandos, szövevényes és bonyolult cselekmény.
  • A lírai, humoros, olykor ironikus hangvétel gyakori.
  • A költő szerepe általában megváltozik, mintegy vezető, látnok nyilvánul meg, aki a nép iránymutatásában vesz részt.

Bár korunk romantikus könyvei már nem kifejezetten a háborúkról szólnak, mégis érezhető bennük a lázadás, a korlátok el nem fogadása és a távolba vágyódás. Üzletünk kínálatában számtalan könyv várja az olvasni, kalandozni és tanulni vágyókat! Látogasson el honlapunkra, a www.booker.hu weboldalra, és tekintse meg széles kínálatunkat romantikus és más stílusokban is! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken, telefonon, a +36 1 781-2505-ös számon, vagy e-mailben az info@booker.hu címen!