=

Wellness

A szaunázás jótékony hatásai a szervezetre

A szaunázás története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél. Különféle népcsoportoknál a szaunázás különféle fajtái alakultak ki a történelem során. Ezért a szaunázás fogalmának definíciója nem egyértelmű, legtöbbször a szaunázáson, a finn szauna használatát értik.

SzaunázásA szaunázást az északi népek feltehetően kétezer éve ismerik és eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták.

A mai értelemben vett (finn) szaunázáshoz alapvető egy olyan helyiség, ami zárt, ezen kívül fűtik azt és felforrósított kövekkel tartják melegen a helyiséget. Ezekre különféle illó olajokat lehet csepegtetni, ezáltal akár gyógyító hatást is elérhet az illető valamint vízzel a hőmérséklet érzet növelhető. A kövekre locsolt vízből fejlődő forró gőz hatása, hogy sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, miközben annak hőmérséklete ugyanaz. Tehát így a hőmérsékletérzetet növelhetjük, és igazából így kezdünk el izzadni.

Keresse a wellness szállodákban!

A szaunázás kezdőknek 40-60 Celsius fok körül ajánlott, a gyakorlott szaunázók 80-90 Celsius fokon izzadnak, de vannak, akik akár a 130 °C-os meleget is élvezik. A jobb szaunákban több szinten vannak padok. Az alacsonyabb padokon alacsonyabb a hőmérséklet, míg legfelül nagyon meleg lehet. Így kicsit válogathatunk a hőmérsékletet illetően.

SzaunázásA szauna elsősorban télen kellemes, hiszen jól esik egy meleg helyiségben pihenni, miközben kinn mínusz fokok vannak. Szaunázáskor érdemes elég időt szánni a tevékenységre és az azt követő pihenésre is. Egy nyugodt, alapos szaunázás körülbelül 3-4 fordulóból áll (szauna, zuhany), és nagyjából másfél óráig tart. Legelőször ajánlatos lezuhanyoznunk, hogy eltávolítsuk bőrünkről a szennyeződést. A törülközés azért fontos, mert a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, és párolgást.

A szaunázás jótékony hatással van a testre. A legszembetűnőbb, hogy elsősorban izzadást vált ki, ami a test egyik méregtelenítő funkciója. Tehát méregtelenítő hatással bír a szaunázás. Emellett mivel izzad az ember, ezért zsírt éget, így a fogyást is elősegíti. Ezen kívül jó hatással van a bőrre, a szaunázás hidratáló hatású is egyben. Illóolajokkal a szaunázás akár aromaterápiás funkcióval is bír.

Címkék: , , , , , , ,