=

Otthon-Lakberendezés

A tapéta a szoba lelke

Lakásunk dekorálása igen fontos, otthonosabbá tudja tenni a lakást egy jól eltalált dekoráció, berendezés, néhány növény. Egyik alapvető eleme a lakásdekorálásnak a falborítás, azon belül is a tapéta.

TapétaA tapéta sokkal több, mint puszta dekoráció. A tapéta egy olyan lakberendezési elem, ami alkalmas a szoba gyökeres átalakítására és a stílusteremtésre. A tapéta jellegét a mintája adja. Attól függően változik a tapéta jellege és kifejezőereje, hogy milyen a mintája és a minta elrendezése. A mintám kívül még a tapéta színe is igen meghatározó: míg a minta üzenetet hordoz és stílust fejez ki, a színek érzést ébreszt. Különösen hatásos lehet az eredmény, ha a tapéta mintája és színe kiegészítik egymást.

A függöny is meghatározó eleme a lakberendezésnek! 

A sötét tónusú, nagyméretű minták hatására a falfelület kisebbnek tűnik, és arányai megváltoznak. A kisméretű, világos színű minták ellenben optikailag nagyítják a szobát. Egy sötét fal a szoba optikai középpontja lehet, és az előtte lévő kontrasztos bútorok igen kiemelt figyelmet kapnak. A függőleges csíkok szűkítik a szobát, és növelik magasságát. Ezzel szemben a vízszintes csíkozás hatására a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik.

Anyaga alapján nagyon sok fajta tapéta létezik:

  • papír
  • szintetikus (papír alapú, papír alap nélküli)
  • természetes anyagú
  • textil
  • gyapjúrostos
  • fémes

TapétaA kezdetben állati bőrből és textíliából készültek a tapéták, a minta és a szín olyan volt, amilyen a hozott anyag. Ma már digitális technikával nagyon sok féle tapéta készíthető, olyan mintát nyomnak a tapétára amilyen az ember szeretne. A digitális nyomtatás a tapétagyártás legújabb fejlesztése. Ez mindig egy digitalizált mintával indul, amelyet szkenneléssel, fényképezéssel vagy grafikai programmal állítanak elő. Persze ennek meg is van az ára. Érdemesebb a kínálatból választani, hiszen szinte végtelen a minták száma.

A tapéta nagyon fontos egy lakásban, a szoba kialakítását akkor találjuk vonzónak és sikeresnek, amikor a kompozíciók harmonikusak és a tervezői elemek illeszkednek személyes életstílusunkhoz. Válasszunk jól tapétát!

Címkék: , ,