=

Kultúra

Amit a borostyánról tudni érdemes

A borostyánról sokan gondolják azt tévesen, hogy egy ásványról van szó. Az igazság az, hogy a borostyán megkövesedett gyanta, ami különféle szerves anyagok keverékéből áll össze. Sokszor rovarok és kisebb beleragadt állatok, zárványok, növények is találhatóak benne. Legtöbbször a fenyőfélék termelte gyantából alakul ki, kristályos szerkezettel nem rendelkezik, amorf képződmény, ami kb. 40-50 millió éves.

A borostyán, annak ellenére, hogy nem ásvány, vagy drágakő, már régóta értéket képvisel az emberek számára, és nagyon keresett árucikk. A szebb darabokat formára alakítják, ékszerbe foglalják, vagy dísztárgyat, szobrot készítenek belőle. Érdemes tudni, hogy a borostyán értékét emelik a bennük található rovarok, állatok és növények. Nemcsak az antikvitással kereskedők számára jó üzlet a borostyán felvásárlás, de a tudósok számára is fontos kutatási anyagok, ugyanis a bennük található zárványok a régi időkről mesélnek nekünk.

A borostyánok között természetesen több fajtát is meg tudunk különböztetni, általában mindegyiket arról a területről, országról nevezték el ahonnan származnak. Az európai területeken a balti borostyán honos, illetve ez az, ami a borostyán felvásárlók körében is igazán keresett. A Balti-tenger és Lengyelország vidékéről származik, gyakran az észak aranyának is hívják.

Érdekesség, hogy a borostyánból készült ékszerek az emberi bőrrel érintkezve illóolajokat kezdenek párologtatni, mai nemcsak kellemes illattal bír, de állítólag fájdalomcsillapító, nyugtató hatású is. A régi kor emberei talizmánként hordták, gyógyítóerőt tulajdonítottak neki. A borostyánkő önbizalmat ad, szerencsét, szerelmet hoz, a szépség és a bátorság kövének is nevezik.

A borostyánok, különösen a balti borostyánok különböző alakúak lehetnek, de a színük is eltérő. Ennek megfelelően lehet a borostyán meggy, konyak, zöld, tejszínű, vagy mézsárga, de feketés színű is. A borostyánt napjainkban is gyakran próbálják hamisítani különböző eljárásokkal, de egy profi borostyán felvásárló különféle tesztekkel megbízhatóan ki tudja mutatni, ha nem igazi a kő.

Keressen minket borostyán felvásárlással kapcsolatban, ha szeretné jutányos áron eladni ékszereit, dísztárgyait! Látogassa meg a www.mariatereziagaleria.hu címen elérhető honlapunkat, ahol nem csak a borostyán felvásárlásról, de további régiségekről is találhat információkat! A részletekért hívjon minket a 06-20-229-0986-os telefonszámon vagy vegye fel velünk a kapcsolatot üzenetben a honlapunkon!