=

Wellness

Aromaterápia – illóolajokkal az egészségért

Az aromaterápia élénkíti testünket, lelkünket és sok kedvező hatása van az emberi szervezetre és pszichére. Megnyugtat, élénkít, energizál, ellazít, gondolkodásra késztet, relaxál.

AromaterápiaAz illóolajok tömény hidrofób folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Előállíthatják desztillációval, préseléssel vagy oldószeres extrakcióval. Illatuk jellemző az egyes növényekre.

Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal párolognak, és párolgásuk után sem hagynak nyomot.

Az aromaterápia a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt ma már széles körben elismert és a következő területeken alkalmazzák ezekkel a célokkal és módszerekkel:

  • Az illóolajok aromaterápia szerű párologtatása pszichés-lelki hatást ér el.
  • Inhaláció útján  légúti betegségek orvosolhatókAromaterápia
  • Az illóolajokkal való aromaterápiaszerű borogatás elsősorban bőr elváltozások, sebek kezelésére hatékony külső módszer
  •  Terápiát kiegészítő aromaterápia módszer az illóolajos fürdő, amelyben teljes relaxációs élményben lehet részünk. A fürdővízbe csepegtetett illóolajokat azonban csak valamilyen vivőanyagban (méz, bázisolaj, tej) szabad alkalmazni!
  • Az aromaterápia- illóolajos masszázs frissítő hatású, izomgörcsoldó hatású. Az illóolaj a bőrön keresztül masszázs segítségével jut be a szervezetbe
  •  Belső alkalmazás: konkrét betegség gyógyítására, de fűszerként is alkalmazható. Nagyon fontos ebben az esetben az illóolaj tisztasága és a helyes, pontos, szakszerű dózis használata
  • Fitoterapeuta vagy természetgyógyász féle aromaterápia, amikor szájon át jut be a vérkeringésbe az illóolaj. Az efféle módszert azonban ritkán alkalmazzák, mert veszélyeket rejt magában, csak szakszerű felügyelet mellett alkalmazható. 

Címkék: , , , , , ,