=

Anyaság

Az Edwards-kór szűrése

Az Edwards-kór vagy (18-as szindrómaként is emlegetett) Edwards-szindróma egy igen súlyos genetikai rendellenesség, amiért a Dawn-kórhoz hasonlóan a triszómia a felelős.  E kór esetében a 18-as kromoszómából plusz példány van jelen a szervezetben: ezt nevezzük triszómiának. Ez a jelenség megszakítja a baba normális fejlődését, amely pedig halvaszületéshez, vagy vetéléshez vezethet. Az Edwards-szindrómának 3 típusa ismert: 18-as, transzlokációs és a mozaikos triszómia.

Ez a rendkívül veszélyes kór csekélyebb számban jelenik meg a Dawn-kórhoz képest. Minden 3000. magzat veszélyeztetett, ebből minden 12. csecsemő élheti túl az első 12 hónapot, ezután pedig súlyos testi és szellemi fogyatékkal éli tovább az életét. A felnőttkor elérése a szindrómában szenvedő emberek körében igen ritka.

Az Edwards-kór jelei a rendellenes alakú fej, állkapocs és száj, a befelé álló sarkak, összenőtt lábujjak, szabálytalan formájú fülek, összeszorított ököl, szív és veseproblémák, köldöksérv, légzési problémák, fertőzések, tanulási fogyatékosságok és így tovább. A kór ritkán öröklődik, de az anya életkorával azonos arányban nő a veszélyeztetettség esélyének kialakulása. Ezekből is látszik, mennyire fontos az Edwards-szindróma szűrése a születendő babák körében, főleg idősödő, érett kismamák esetében.

Az úgynevezett Panorama teszt bármely életkorban lévő várandós nő számára javallott – 35 éves kor felett viszont erősen ajánlott. A vizsgálati eredmény 99,4% feletti pontosságot szavatol, tehát teljes mértékben felmérhetőek a teszt segítségével a legfontosabb magzati kockázatok.

A Panorama teszt segítségével egy egyszerű vérvétel is elég a kockázati tényezők szűrésére, ezért nem szükséges a méhlepényi vagy a magzatvízi mintavétel ebben az esetben. A gyors, kényelmes és megbízható előrejelzés érdekében vegye fel velünk a kapcsolatot a www.panoramateszt.hu weboldalunkon, vagy forduljon hozzánk bátran az info@panoramateszt.hu e-mail címünkön keresztül! Ingyenesen hívható zöldszámunkon bármikor rendelkezésére állunk, ami nem más, mint 06 80 69 69 69!

Tegyen meg Ön is kisbabája érdekében mindent már magzati korban, hogy Ő egészséges életet élhessen! Előzze meg a bajt, és készüljön tudatosan születendő gyermeke bármilyen veleszületett problémájára!