=

Anyaság

Cumisüveg káros hatásait minél előbb fel kell ismerni

Szülés után az anya egyik újabb feladata, hogy a gyermekét most már nem testén belül táplálja, hanem testén kívül. A cumisüveg az egyik módja ennek, a másik a természetes módszer, a szoptatás.

CumisüvegHa a gyermek már elért egy bizonyos életkor, már ajánlatos mind a szoptatásról, mind a cumisüveges táplálásról leszoktatni őt. Arról, hogy ez mikor kell, hogy történjen, a vélemények eléggé megoszlanak.

Szülés után nem könnyű az anyáknak!

Sokan arra esküsznek, hogy minél tovább él anyatejen a gyermek, annál egészségesebb lesz felnőttkorában. A cumisüvegről való leszoktatásról viszont viszonylag egyeznek a vélemények az orvosok körében, minél előbb le kell szoktatni.

A gyermekorvosoknak figyelmeztetniük kéne a szülőket arra, hogy a gyermektől időben vegyék el a cumisüveget. Így csökkenthető a szuvas fogak, az elhízás, és a vashiány kockázata. Egy amerikai kutatás szerint, amelyik szülőt tájékoztatták erről, a cumisüveg káros hatásairól, azok leszoktatták gyermeküket a cumisüvegről. Amelyik szülő figyelmét felhívták erre, az gyermekét egyéves korára leszoktatta a cumisüvegről, szemben azokkal, akiket erre nem figyelmeztettek, és gyermekük 16 hónaposan még mindig cumisüvegből ivott.

CumisüvegA gyermeket 15 hónapos kora után nem szabadna cumisüvegből etetni. Ennek sok szülő és gyermekorvos nincs tudatában, így van olyan gyermek, aki három-négyévesen még mindig cumisüvegből iszik/eszik. A cumisüveges etetés és a vashiány közötti összefüggés odáig vezethet, hogy a cumisüveges etetés a gyermeknél lassabb fejlődést, viselkedési zavarokat, rosszabb iskolai teljesítményt okozhat. A szülők arra hivatkoztak, hogy a gyerek jobban szereti a cumisüveget a csőrös pohárnál, viszont figyelembe kell venni, hogy minél nagyobb egy gyerek, annál nehezebb leszoktatni.

Tehát a legjobb az, ha már minél korábban csőrös poharat adunk a gyerek kezébe és megpróbáljuk leszoktatni a cumisüvegről, különben nemcsak hogy nehezebb lesz később átszoktatni, de egészségügyi problémákat is okozhat az engedékenység.

Címkék: , , , , ,