=

Karrier

Diplomás minimálbér

Az egyetemekről kikerülve a fiatalok nagy reményekkel és energiával kezdenek munkakeresése, hiszen tanulmányaik alatt nem sokan dolgozhattak, a tanrendszer sem tette lehetővé és sok helyen a tanárok is nehezményezték.

Diplomás minimálbérKikerülve a munkaerőpiacra az első dolog, amivel egy friss-diplomás szembesül, hogy gyakorlat híján sehova sem veszik fel. Sehova, ahol azzal foglalkozhatna, amit tanult. Valójában még olyan munkára sem veszik fel nagyon, amit bárki eltudna végezni, mert oda meg vagy túlképzett, mivel diplomás, vagy képzetlen, mert nincs szakmája, csak diplomája.

Havi fix vagy teljesítmény arányos bérezés a jobb?

Ha nagy nehezen, olyan 1 év után el is helyezkedik, a következő dolog, amivel szembesül, az a fizetése, mely természetesen a minimálbér, mivel pályakezdő. Jelenleg a pályakezdő diplomások bruttó 150.000-. Forinttal kezdik meg pályafutásukat, mely körülbelül nettó 98.000 Forintnak felel meg. Ez itthon a diplomás minimálbér.

Ha még az illető vidékről is jött fel tanulni Budapestre, de legalábbis nem a saját szülővárosában tanul, ahol lenne hol laknia, ebből kell fizetnie az albérletet, a BKV bérletet, és fedeznie kiadásait. A diplomás minimálbér, egyszerűen nem elég a fiataloknak. Nagy kedvvel kezdtek bele pályafutásukba, de amit kapnak cserébe, az a diplomás minimálbér, alig 100.000 Forint, mely manapság nem elég arra, hogy az ember megéljen. Másodállást kell vállalnia, de a kérdés, hogy mikor?

Diplomás minimálbérHétvégén dolgozzon? Vagy hétköznap munka után, este 6-kor? Esetleg éjjel? De ha még találna időpontot is, hogyan találjon másodállást? Az internet hemzseg azoktól a hamis ígéretektől, mely arra ösztönzik a fiatalokat, hogy semmittevéssel gazdagra keresik magukat. Nehéz nemhogy másodállást, de egyáltalán állást találni itthon, de mivel a diplomás minimálbér nagyon kevés, ezért rá van kényszerülve a fiatal. Ha ez nem sikerül, csak egy lehetősége van, hazamenni a szülői házba, ahol nem kell a lakását fizetnie. De ott mi vár rá? Vidéken még kevesebb a munka, mint a fővárosban…

Címkék: , , , , , ,