Egy jó pizza tészta recept
Mindenki evett már pizzát és talán azon is elgondolkodott, hogy a drága rendelés helyett inkább otthon készít egyet, sőt, sokan biztos ki is próbálták már, de valahogy nem találják a megfelelő pizza tészta receptet.
A pizza tészta lényege, hogy puha legyen és nyújtható. Sok filmben láttuk már, ahogyan az olasz pizzériában a szakács kezén pörög a pizza tészta. Igen, az jó pizza tészta pörgethető, mert nyúlós és rugalmas.
Ez nem olyan nehéz feladat, mint ahogyan az látszik, csak kell egy jó pizza tészta recept. A recept megléte után kinyílik az olasz konyhák pizza világa előttünk és csak fantáziánk szabhat határt annak, mit kezdünk a pizza tészta alappal. Nyújthatjuk kockára is, megtölthetjük a szélét akármivel, félbe is hajthatjuk „töltött” pizzát készítve, de akár hagyományosan kerekre is nyújthatjuk.
A következőkben egy igen jó és széles körben bevált pizza tészta receptet osztunk meg:
Pizza tészta:
- Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- víz
- Elkészítés:
- az élesztőt langyos vízben egy kis liszttel és cukorral megfuttatom.
- Összekeverem az összetevőket és annyi langyos vizet teszek hozzá, hogy az edény falától elváló tésztát kapjak.
- Egy kicsit dagasztom, amíg a tészta már nem csomós, és amíg a kezemről leválik.
- Ekkor meleg helyre elteszem kelni, olyan 30 perc múlva kétszeresére dagad.
- Ekkor már lehet nyújtani és formázni, kerekre vagy négyzet alakúra is.
- Ebből a pizza tészta mennyiségből 2 db 28 cm-es pizza tészta készíthető, de aki a vastag pizza tészta rajongója, akár egybe is használhatja
- A tepsibe, pizza tészta formába egy kis olajat kenünk, így tesszük bele a nyers pizza tészta alapot, majd a tetejét is megkenjük egy kis olajjal, hogy ne száradjon ki, megszurkáljuk villával.
- Sütési idő összesen 15 perc, vastag tésztánál legalább 20 perc.