=

Otthon-Lakberendezés

Egy kis kelet a lakásban: Szőnyeg

Egy szoba berendezésének fontos eleme, hogy milyen a padló. Szőnyeg van e rajta, egész szobát beborító padlókárpit, vagy csak parketta, esetleg kő. Minden padlóborítás más hangulatot kölcsönöz és még a hőmérséklet érzékünket is befolyásolja (kő burkolat). A szőnyeg egy olyan dekorációs eszköz, mellyel könnyű a dolgunk.

A tapéta is fontos kérdés egy szobában!

SzőnyegA szőnyegkészítés technikája a szövés, melyet régen a közép-ázsiai nomád törzsek kézzel végezhetek. A kezdetekben kizárólag saját céljaikra készítettek szőtteseket az ázsiai nomád törzsek. Ezek a szőttesek elsősorban ruhák, takarók, tarisznyák, tevetakarók és bejárati plédek voltak, később viszont alkalmazni kezdték a csomózott technikát is. A városi szőnyeg a XVI. századi fellendült kereskedelemnek köszönhetően alakult ki.

Nekünk, a 21. században már könnyű dolgunk van, nem kell sokat várni egy-egy szőnyeg elkészültére, nem kell utaznunk és messzi országokból rendelnünk. Ma már nagyon szőnyeg kereskedés létezik, ahol minőségi és akár külföldi szőnyegek is vásárolhatók. A gépi szövésűek olcsóbban, viszont a hagyományos technikával készült kézi szövésű szőnyegeknek jócskán elkérik az árát.

SzőnyegA szőnyeg nagyszerűsége mobilitásában rejlik. Ha gondoljuk, letesszük, ha megunjuk, felszedjük és összecsavart állapotában nem foglal sok helyet. Sokfélesége a másik nagy előnye, bármilyen hangulat kialakítható egy szép szőnyeg segítségével. Anyaga is csak növeli lehetőségeinket, hiszen olyan szőnyegek is vannak, melyeknek a szálaik nagyon hosszúak, 3-5 centiméteresek.

Anyagát tekintve nagyon sok féle létezik: gyapjú-, selyem-, teveszőr, de akár arany- és ezüstszálak is megtalálhatóak bennük. A legjellemzőbb persze a vastag, dús szőnyeg, amire igazán jó érzés rálépni, mert szinte simogatja a lábat, puha érzést kölcsönöznek a vastag szálaikkal, viszont kényesek és nem is olcsók, ezért vigyázni kell velük.A mintás szőnyegek, csak úgy, mint a tapéták, meghatározzák a szoba stílusát, a színei pedig a szoba hangulatát.

Óvatosan válasszunk szőnyeget, illeszkedni kell a berendezéshez és a falburkolathoz is.

Címkék: , ,