=

Karrier

Elegáns megoldások

 19 évesen egy olyan világban, ahol talán nem csak a papír, de a kapcsolatok is sokat számítanak, nagyon nehéz helyt állni.
Lehetséges megoldás, ha felhasználjuk, amik van, hisz annyi hirdetést látunk ezzel a címmel:” Chat modell, magas kereseti lehetőség”.
Elsőre nagyon jól hangzik, nem tudhatod, mire bukkansz, de amikor elmész egy ilyen „megbeszélésre” már annyira nem tetszik. Van, aki bevállalja, hogy erre adja arcát, de én nem tartozom ebbe a kategóriába.


Így igyekezetem tapasztalatomhoz méltó munkát találni. Jelentkeztem is egy jól hangzó álláshirdetésre. Ami lényegében ennyit írt le:
„Kellemes, kommunikatív megjelenésű hölgyet keresünk konyhai kisegítő, felszolgáló, ill.  kiszolgáló munkakörre. Nem szükséges tapasztalat, mert betanítunk.”
 Nem kértek érettségit, vendéglátós papírt, elég volt nekik, ha bírod a strapát. Elküldtem hát az önéletrajzom, és vártam a telefonhívást, ami 2 hét után meg is érkezett. A telefonba nagyon előzékeny, és kedves volt. Behívtak egy próbanapra, amire 9 órai kezdéssel kellett megérkeznem fekete öltözékben. 
A srác, aki 25 éves lehetett, nagyon segítőkészen körbevezetett az üzlethelyiségben, ami rendelkezett 2 konyhával, az egyik a zöldség, a másik a pedig a húsvágó illetve főzés szerepét képezte. Eddig minden tetszett. A „bírod a strapát” című mondat alatt 60 fokos hőségre gondolt. Ami így nekem először úgy gondoltam nem is okoz akkora problémát. Így utólag visszagondolva tévedtem. Az első nap sikeressége magától értetődő volt, hisz meg akartam szerezni a munkát.
Zöldségeket vágtam, és egész álló nap mosogattam.

A próbanap második felében már tudtam mire számíthatok, mégis szerettem bejárni. 12-13 órákat dolgoztam, amivel alapvetően nem volt baj, hisz mindig volt segítségem. Úgy éreztem helyt állok, de ők valahogy nem így gondolták, mint utóbb kiderült. Az első hónap kezdetén a kasszakezelést és átadták. Újabb próbanaposok jöttek, és végül két fiút fel is vettek. Velük kellett dolgoznom váltott műszakban, igaz mindig én voltam az állandó, aki kisegítette őket. A főnökeim már csak ültek, esetleg be se jöttek egész nap. A bejelentést az első hónap végén tették meg, mázlijukra pár napra rá érkezett egy APEH ellenőrzés, ahol ketten voltunk bent a munkatársammal.

Felkészültségüket bizonyítva semmit nem mondtak el nekünk mit is hol találunk meg egy ellenőrzés esetén, így meg is büntették őket. Nyár végére csökkent a forgalom, és egyre kevesebbet kellett mennem, megtörtént, hogy heteket nem hívtak. Aztán már két hete nem kellett mennem, és követeltem a fizetésem, mire a válasz mindig az volt, hogy nincsen pénz, nem kellett jönnöm. A környezetemben lévő emberek azt mondták ennek már vége.
Én is éreztem, aztán egyik telefon alkalmával, amikor fizetésem maradékát el akartam kérni, közölte, hogy kijelentett a könyvelőnél, és nem vesz már vissza – nem vesz már vissza? Nem is értesített, hogy ki vagyok rúgva…-
Közölte, hogy én rontottam el, én űztem el a vendégeit. Előző beszélgetésünkor pedig a másik elküldött munkatársamra mondta ugyanezt. Ezek után nem volt beszélgetni valónk, a párom kiakadva írt neki egy sms-t, ami szerintem eléggé érthető: „Kértelek, hogy hívj vissza, merőben elegáns megoldásaitok vannak.”
Azóta nem hallottam felőle.

Szóval, ha bárki ilyen helyzetbe kerül, ne féljen a sarkára állni, sajnos én nem tettem, de érezhettem volna. Végső kétségbeesésemben újabb munkát kerestem, és ráakadtam  egy hirdetésre, melyben online cikkírókat keresnek, igaz tapasztalattal nem rendelkezem,mégis kaptam egy lehetőséget. Ebben a világban mindent meg kell ragadni, hisz nem tudhatod, hogy mit hozol ki belőle. A lényeg az optimizmus. 🙂

Címkék: , , ,