=

Gasztronómia

Érdekességek a Mojito-ról

A Mojito a világ egyik legkedveltebb koktélja. Mentás limonádéként is leírhatnánk, amit egy kis alkohollal egészítenek ki, de ennél azért többről van szó! A Mojito Kuba nemzeti itala, neve a spanyol mojado szóból ered, ami magyarul nedveset jelent. A koktél alapanyagai a fehér rum, a nádcukor, vagy nádszirup, a menta és a lime leve, valamint szódavíz.

Pontos eredete nem ismert, a legtöbben a Draque nevű italt tekintik a Mojito elődjének, amely még a rum elődjéből, aguardientéből készült. Sir Francis Drake egyik tengerészéhez köthető, aki 1593-ban kapott engedélyt I. Erzsébet angol királynőtől szeszes és kevert italok árusítására. Mások szerint a 19. századi, kubai cukornádföldeken dolgozó rabszolgákhoz kötik az ital keletkezését. Egy harmadik verzió szerint a Mojito legelső verzióját egy Silvio Suarez Diaz nevű ember készítette még a 18. században, Havannában. A koktél alapanyagai érlelés nélküli, rosszabb minőségű rum, citrom, menta és egyéb gyógynövények voltak, de nem volt benne cukor. Az abban az időszakban gyakori, vitaminhiány miatt kialakuló betegség, a skorbut ellen remek szer volt, hiszen a menta és a gyógynövények frissítő hatásúak, a citrom pedig megkönnyíti a többi hozzávaló emésztését és vitaminnal látja el a szervezetet. Sokat fejlődött azóta, hiszen a rum hordós érlelésének bevezetése nagyot dobott az ízén, illetve azóta a nádcukor is bekerült a koktél alapanyagai közé, de igazán csak akkor hódította meg a világot, amikor Ernest Hemingway minden délután ivott egyet belőle a havannai Bodeguita del Medio-ban!

Magyarországon az a változat terjedt el, amiben a lime cikkekre vágva, a héjával együtt kerül az italba. Ez a változat sokkal szelídebb ízű, mint az erőteljesen citromos kubai változat, viszont a lime héjának kesernyés aromái is ízesítik a koktélt. De nem csak nálunk kerülnek az eredetitől eltérő koktél alapanyagok a Mojito-ba! Mexikóban a rum helyett tequilával készítik, az angolok ginnel és a szódavíz és cukor helyett Sprite-tal, a görögök pedig Metaxával. Emellett léteznek gyümölcsös változatok is!

Ha Ön is szeretne otthonában, családjának, vagy barátainak Mojito-t készíteni, keresse fel a Flair Mojito Kft. webáruházát a www.mindenamibar.com címen, és válogasson a koktél alapanyagok széles kínálatából! Kérdés esetén hívja a 06-70-617-0280-as számot, vagy írjon az office@mindenamibar.com e-mail címre!