=

Kultúra

Érdekességek a tulipánokról

A tulipánok a legnépszerűbb virágfajták közé tartoznak, hiszen egyedi formájukkal és különleges színvilágukkal kiemelkednek az átlagosabb fajták közül. A tulipánokhoz legtöbben egyből Hollandiát kapcsolják, és kevesen tudják, hogy eredetileg Ázsiából származnak. A virágrajongók számára összegyűjtöttünk néhány érdekességet a tulipánokról.

A tulipánok a liliomfélék családjából származnak, ebből kifolyólag távoli rokonságban állnak a hagymával is. Ami a változatosságukat illeti, körülbelül 150 különböző tulipánfaj létezik szerte a világon, több mint 3000 variációban, így biztosan találhatunk a tetszésünknek megfelelőt. Bár mindenki Hollandiához köti a tulipánokat, eredetileg a Himalájából származnak, onnan kerültek át Törökországba, majd az 1560-as években Hollandia lett az otthonuk, és ott váltak népszerűvé. Törökország és Hollandia mellett Afganisztánnak és Iránnak is különleges kötődése van a tulipánokhoz, ugyanis a nemzeti virágjuknak számít.

A virágfajták népszerűségi ranglistáján a tulipán bronzérmes, a rózsa és a krizantém után harmadik helyet foglal el. Ennek köszönhetően Valentin napon is gyakori választás a tulipán, rögtön a rózsa után ezt ajándékozzák a legtöbbször, ennek persze ahhoz is lehet köze, hogy a tulipán a romantikát és tökéletes szerelmet szimbolizálja. A tulipánok nem csak a kertben mutatósak, a levágástól számítva 3-7 napig is tovább virágoznak a vázában.

Az 1600-as években a tulipánok a legdrágább virágoknak számítottak, a „Tulipán mánia” idején egy tulipánhagyma körülbelül tízszer többe került, mint egy holland munkás havi fizetése. Azóta szerencsére jóval elérhetőbb áron juthatunk hozzá a tulipánokhoz, de a népszerűségük töretlen, nem véletlenül exportálnak Hollandiából körülbelül három milliárd tulipánt évente.

Ha érdekli a kertészet, és növényeket szeretne ültetni a kertjében, forduljon hozzánk bizalommal! Látogasson el honlapunkra a www.starkl.hu webcímen, és tekintse meg növényválasztékunkat! Kérdés esetén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-94/329-700-as telefonszámon!