=

Kultúra

Érdekességek az aranyról

Az arany a legértékállóbb és legnépszerűbb nemesfém. A világon fellelhető összes kultúrában értéket tulajdonítanak az aranynak, olyannyira, hogy jó pár helyen pénz helyett ez a nemesfém a fizetőeszköz, ebből kifolyólag a szakemberek meglátása szerint érdemes aranyba fektetni és például arany felvásárlással előnyt kovácsolni, ugyanis, ha már a pénznek nem lesz értéke, az arannyal  bármilyen nehéz helyzetből van kiút!

Az arany nem véletlenül a legértékesebb nemesfém a világon, ugyanis ritkán fellelhető a természetben. A történelem során kibányászott arany túlnyomó többsége még most is forgalomban van, azonban a kutatók feltételezései szerint a világban fellelhető teljes aranymennyiség 80%-a még a földben található. Az arany kémiailag közömbös nemesfém, ami pedig magyarázatot ad arra, hogy miért nem rozsdásodik és okoz bőrirritációt. Ha bármilyen arany ékszer mégis irritációt okoz, akkor abban biztosan található más fém is, ezért ebben az esetben nem lehet tiszta aranyról beszélni.

Ha az arany felhasználási területei kerülnek szóba, az emberek többsége mindig az ékszerekre asszociál, pedig gyógyszerek alapanyagai között is megtalálható, továbbá fogpótlás során és a híradástechnikában is felhasználják. Széles alkalmazási területei főként a könnyű megmunkálhatóságának köszönheti, ugyanis szerkezetileg a puha nemesfémek kategóriájába tartozik. Utóbbi besorolás miatt gyakorta ötvözik más fémekkel is!

Meglepő tény, de az arany ehető. Némely ázsiai országban aranyat tesznek a gyümölcsökbe, édességekbe, kávéba és még a teába is! Európában ez a szokás az 1500-as évek óta van jelen, amikor is aranylemezkékkel gazdagították a különböző likőröket, majd úgy palackozták az italokat. Az aranyozott likőrök közül a legismertebbek a Danziger Goldwasser és a Goldschlager márkák.

Ha az érdekességek felkeltették figyelmét, és aranyba fektetne, keresse a Mária Terézia Galériát aranyfelvásárlással kapcsolatban!  Árainkat az aranypiac aktualitásai szerint határozzuk meg és mindig az aktuális napi arany árfolyamon vásárolunk! További információkért keresse fel honlapunkat a www.mariatereziagaleria.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-20-229-0986-os számon, vagy hagyjon üzenetet weboldalunkon keresztül!