=

Életmód

Évente egy melanoma vizsgálattal sokat tehet egészségéért!

A napfény természetes D-vitaminforrás, éltető erővel bír az élőlények számára. Vannak azonban káros hatásai is, különösen, ha túl sok éri belőle a bőrt. A nap bőröregítő hatása közismert, de van más negatívuma is az erős ultraibolya sugárzásnak. A melanoma egy rosszindulatú elváltozás a bőrön, ami természetes napfény és mértéktelen szolárium használat következtében is megjelenhet a bőr felszínén. A rosszindulatú daganatok különösen agresszív fajtája a melanoma, ami könnyen áttéteket képezhet, a lefolyása gyors és halálos, ha nem veszik észre időben. Kiszűrésére a melanoma vizsgálaton kerül sor.

A melanoma vizsgálat elhanyagolása tehát senkinek sem ajánlott, hiszen laikus szemmel aligha lehet bizonyossággal meghatározni egy elváltozásról, másképp kinéző anyajegyről, hogy pontosan micsoda. Erre csakis a képzett bőrgyógyász képes, akit nemcsak a korábbi tapasztalatai segítenek, de a modern, orvosi műszerei és számítógépes programok is. Egy melanoma vizsgálatra érdemes elmenni évente egyszer, de már ennyi is elég ahhoz, hogy akár életmentő jelleggel bírjon. A rendszeres melanoma vizsgálat eredményeit a bőrgyógyász elraktározza, ez segít figyelemmel követni a változásokat. A fényképek alapján megállapítja, hogy egy, eredetileg meglévő anyajegy vagy egy új bőrelváltozás jellegzetességei utalnak-e bőrrákra. A diagnózis felállításához a kórtörténet ismerete is fontos, hiszen nem mindegy, hogy előfordult-e már korábban a családban ilyen betegség, ahogyan az sem, hogy valaki, megközelítőleg hányszor szenvedett súlyos napégést gyerekkorában. Ezek a tényezők ugyanis növelik a melanoma kialakulásának kockázatát. Ha egy új elváltozás jelenik meg vagy egy régi anyajegy lesz másmilyen, a melanoma vizsgálathoz szükség van fizikális, számítógépes és képalkotó vizsgálatokra, amikkel pontos és biztos diagnózis állítható fel.

A www.phlebo-med.hu weboldalon nemcsak többet megtudhat erről a betegségről, de azonnal kapcsolatba is léphet Phlebo Med orvosi rendelőnkkel. Keressen fel minket a megadott elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot melanoma vizsgálatra! Az info@phlebo-med.hu email címen vagy a +36-30-902-0703 telefonszámon eléri rendelőnket!