=

Életmód

Ezeket fontos tudnia a reumáról!

A reumás fájdalom mindig az ízületekhez köthető, a szervezetünk így jelzi, hogy valami hibásan működik. A reumás fájdalom különböző erősségű és hosszúságú is lehet, egy naptól kezdve akár évekig is eltarthat, megkeserítve életünket. A gyakorisága lehet akut, rekurráló (időközönként visszatérő), és krónikus (hosszú időn keresztül folyamatos fájdalom) is.

Az ízületi megbetegedések ’előnyei’ közé tartozik, hogy a problémát hamar és könnyen fel lehet fedezni, hiszen reumás fájdalommal jár. Sok esetben feldagad a megbetegedett ízület, esetleg a bőrünkön is meglátszik a probléma. Mivel a reumás fájdalom merevséget okoz, ezért egyértelmű jelnek vehetjük, ha valamelyik testrészünket nem tudjuk rendesen mozgatni.

Mivel az idősek vannak kitéve legjobban a reumás fájdalom veszélyének, hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy fiatalabb korban nem fordulhat elő. Azonban ez tévedés, a reumás fájdalom ugyanúgy érinthet bárkit a fiatalabb korosztályból, mint az idősebből, és környezettől függetlenül, a világon bárhol előfordulhat. A reumás fájdalmat nem kell titkolni vagy szégyellni, minden hetedik ember szenved ebben a betegségben, így határozottan nem vagyunk egyedül a problémával.

A legfontosabb teendő, ha reumás fájdalmaink vannak, hogy szakértő orvoshoz forduljunk. Ez nem egy olyan betegség, amit csak úgy lábon ki lehet hordani, ha nem kezeltetjük, idővel akár rokkanttá is válhatunk. Kisebb reumás fájdalmak esetén elég lehet a gyógyszeres kezelés és az életmód váltás is, súlyosabb esetben műtétre van szükség, de utóbbi ritka. Mivel a reumás fájdalmak minden embernél különböznek, fontos, hogy problémánkkal reumatológushoz forduljunk, aki fel tudja állítani a megfelelő diagnózist.

Ha fájdalmai vannak és reumatológusra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! A Budapest Reuma Központ segít diagnosztizálni a fájdalmat, és terápiás tervvel meg is szüntetni azt. Látogasson el honlapunkra, a www.budapestreuma.hu webcímre, és vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-70-638-2203 telefonszámon, illetve a budapestreuma@gmail.com e-mail címen!