=

Életmód

Facebook alkalmazások – avagy “Nyomj egy lájkot és megmondom ki vagy!”

A XXI. század egyik legelterjedtebb hitvallása: “Ha nem vagy fenn a facebook-on, nem is vagy létező személy!” Igen ám! De milyen hatással van ez az épp személyiségüket kereső fiatalokra?

Én is, mint sokan mások, napi jelleggel használom az egyik legelterjedtebb közösségi oldalt: a facebook-ot,  azaz “arckönyvet”, s nem csak kapcsolattartásra, vagy új emberek megismerésére. Bizony engem is könnyedén beszippant a siber világ, s unalmas perceimben különböző facebook alkalmazásokkal szórakoztatom magam (különböző játékokat értve ez alatt), körbekémellek az épp központban lévő pletykák, fontos hírek között, “Nehogy lemaradjak az aktualitásokról!”jeligével.

A különböző “postok” segítségével a facebook-ról már akkor is megismersz valakit, ha nem akarsz. Egy randi előtt nem kell mást tenned, csak rákeresni az adott személy facebook profiljára, s onnan kiolvasni, mit szeret, mit nem szeret, hol él, hány éves, milyen a stílusa.

A minap épp az “Üzenőfalon” böngészve döbbentem lettem figyelmes pár 14-15 éves teenager lány és fiú közti “kapcsolatfenntartásra”, azaz egy kislány profilképére – fehérneműben a tükör előtt, sminkkel és belőtt hajjal -, mely alá bőven került kommentár és az elmaradhatatlan “lájkok” hada. A kommentárok többsége szexuális töltetű és cseppet sem ártatlan. Rémületemben azonnal rákattintottam a 15 éves kishúgom facebook profiljára. Fürkésző tekintettel kutattam hasonló képek és kommentárok után; szerencsére nem találván egyet sem. Viszont amint lehetőségem adódott rá, leültem vele és elmagyaráztam, ilyet nem csinálunk, mert ezzel könnyedén válhat a különböző szexuális beállítottságú férfiak, vagy akár nők, játékává, s ennek bizony sosem lehet jó vége.

Szeretném hát felhívni a szülők és nagyobb testvérek figyelmét, nem árt leülni a gyermekükkel/kishúgotokkal. Ebben a rohanó világban sok gyerek a TV és a Facebook-ból tanulja a mai trendet, s nem árt, ha elmagyarázzák a divat követésének hátrányait is lehet. Ne így fejlesszétek ki a saját személyiségeteket!

Címkék: , , , ,