=

Gasztronómia

Fagylalt gép

Nyáron mindenkinek nagyon jól esik a fagyi. Gyümölcsös vagy csokis, karamellás vagy kekszes… mindenkinek más a kedvence.

Fagylalt gépA cukrászdáknak a nyár a fő bevételi időszakuk, ez a főszezonjuk. A fagylaltok árai országszerte különböznek, de általánosan 150 és 200 forint között kapható egy 4 dekagrammos gombóc fagylalt. Akik ezt sokallják, vagy éppen szeretnék otthon az ágyból élvezni ezt a jeges élvezetet, azok sokszor vásárolnak az áruházakban kapható nagy kiszerelésű átlagosan 1 literes dobozos fagylaltot. Ezt ipari fagylalt gépek készítik, ahogyan számos cukrászdában is speciális nagyüzemű fagylalt géppel készítik a fagyit. Otthoni változata is van ezeknek, azok számára, akik saját maguk szeretik elkészíteni fagylaltjukat, vagy vendégeket várnak és a fagylalt gép készítette hűvös csodával szeretnék elkápráztatni látogatóikat.

Ha már elkápráztatás: sokféleképpen elkészíthető amerikai palacsinta

Akárhogy is van, a fagylalt gép ma már egyre inkább elterjed a nagycsaládosok körében, hiszen a fagyi elkészítése is élvezetet okoz a gyerekeknek, nem csak az elfogyasztásuk. Bár sok féle fagylalt gép van, általánosan elmondható a fagylalt gép mechanikája. A folyadékból fagyivá alakítás a következőképpen zajlik:

Fagylalt gépA fagyi a fagylalt lével kezdődik, melyet folyékony állapotban először is beleöntünk a helyére, mely legtöbbször a gép tetején helyezkedik el. A fagylalt lé lehet előre gyártott is, de mi magunk is csinálhatunk, ha van kedvünk hozzá. A lé, melyet beleöntöttünk, egy fagyasztó hengerbe kerül, melyben az átlagos hőmérséklet -16/-20 C°.

Itt válik fagyivá a fagylalt lé, és lesz krémes a forgó csigahengernek köszönhetően. Ha elkészült a fagyi, a fagylalt gépen található kar segítségével adagolhatjuk azt, akár tölcsérbe is, de pohárba, vagy fagylalt kehelybe is folyamatos nyomva tartással, majd ha elégnek találjuk, visszaengedjük, visszanyomjuk a kart az eredeti állásba.

 

Címkék: , , ,