=

Anyaság

Gluténérzékenység – lisztérzékenység a gyermekeknél

Amikor új élet születik, nagyon fontos a megfelelő táplálás. Sajnos ez sokszor nem adatik meg, mert a baba úgy születik, hogy valamilyen tápanyaggal szembeni allergiát mutat. Ez sokszor akadályozza a fejlődését és testi visszamaradottságot eredményezhet, melyet nagyon nehéz leküzdeni.

Gluténérzékenység Az egyik legnehezebb fajtája ennek a gluténérzékenység, vagyis a lisztérzékenység. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a gluténérzékenységben szenvedő beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén szenved gluténérzékenységtől. A gluténérzékenységben szenvedő allergiás betegek esetén az immunrendszer eltúlzott immunválaszt ad a gluténra, ami károsítja a vékonybeleket, így a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok nem tudnak felszívódni az ételekből. A beteg krónikus kimerültségben szenved, nő a csontritkulás, a terméketlenség és a vetélés kockázata, valamint gyakrabban kapnak emésztőszervi rákot. A gluténérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája károsodik, ami a tápanyagok felszívódását nehezíti meg, és alultápláltsághoz vezet.

Az elhúzódó cumisüvegből etetés is káros!

Gyermekeknél a gluténérzékenység fokozottan veszélyes és fontos, hiszen kis korban még nehezen értik meg, hogy nekik miért nem lehet egy süteményt megenni, másoknak pedig miért lehet. Szülőként mindig fontos meg győződni arról, hogy a baba nem eszik gluténtartalmú ételeket.  A legcélravezetőbb, ha készítünk egy listát a fogyasztható ételekről és egyet azokról, amiket nem ehet. Nagyon fontos, hogy a gyermek környezetéből mindenki tudjon a gluténérzékenységről.

Gluténérzékenység A nagyobb gyermeket már meg kell tanítani, hogy gluténérzékenysége miatt mit fogyaszthat és mit nem. Fontos, hogy tejesen kizáródjon a glutén az étrendből. Úgy tartják, hogy a gluténérzékenységben szenvedő beteg élete végéig nem fogyaszthat glutétartalmú ételt. Akár egyszeri gluténtartalmú táplálék elfogyasztása is újra kiválthatja a gluténérzékenységből fakadó tüneteket, és körülbelül 2 hétre lesz szükség, hogy a belek rendbe jöjjenek.

Címkék: , , , , , , ,