=

Gasztronómia

Halételek – egy magyar tradíció

A magyar konyha világszerte ismert és igen kedvelt gasztronómiai zarándokhely, a legtöbb idelátogató külföldi, ha teheti, minél több magyar tradicionális ételt megkóstol. Az egyik ilyen nagy nevezetesség a gulyás lehet és a csirkepaprikás mellett a különböző halételek, de azon belül is a halászlé.

HalételekA halételek valóban igen elterjedtek országunkban ahhoz képest, hogy nem rendelkezünk olyan mennyiségű vízzel, mint például az északi országok. A halételek amellett, hogy igen finomak még egészségesek is. Hetente egyszer ajánlott valamilyen halételeket fogyasztani, mert a halételekben lévő ásványi anyagok más ételekből nem pótolhatóak, olyan mennyiségben, mint a halakból. Speciális anyagokról van itt szó, melyek a halételekben vannak a legnagyobb koncentrációban.

Magyar konyha sajátosságairól itt olvashat!

A legkedveltebb halételek közé tartozik a halászlé és a harcsapaprikás túrós csuszával. A halételek közül a halászlé, alig kétszáz éves múltra tekint vissza. Első hiteles receptjét a reformkorból ismerjük. Bizonyos, hogy előtte is kedveltek voltak hazánkban a halból készült levesek, de híressé, mondhatni világhírűvé válását mégis a paprikával való házasságának köszönheti.

Ezek a halételek sok magyarországi étteremben kaphatóak, a fővárosban és azon belül is a belvárosban, ahol a turisták és külföldiek száma a legnagyobb szinte miden étterem kínálatában szerepel. A halételek ára a belvárosban nem kimondottan olcsó, de ki lehet fogni olyan helyeket, ahol a színvonal is megfelel az európai átlagnak minimum és még a konyhájuk is megfelelő.

HalételekA halételekhez remekül mennek bizonyos ízek, bár ez elsősorban nem magyar specialitás, hanem a világ minden konyhájában vannak közös dolgok. Például a halételekhez nagyon jól illik a citrom és kapor. Legtöbbször karácsonykor szokás halételeket készíteni, de az év bármely napján mindenki szívesen fogyasztja ezt a vízi fogást.

Bródy Sándor a híres író így vélekedik a halakról és a halas ételek készítésének művészetéről: „A hal a férfiak külön kultusza, szakácsnék vesződsége. Vajon volt-e már nő, aki halat tudott főzni? Egy volt az isten nyugosztalja. A férfiak azonban mind halfőző zsenik.”

Címkék: , , , , ,