=

Gasztronómia

Kínai konyha – a kelet íze

A kínai konyha változatos, gazdaságos, egészséges. Ma már rengeteg helyen kapható ez a  fajta étel és egyre több helyen nyílik a magyarok által annyira kedvelt kedvező árú kínai büfé, kisétterem. Azt viszont tudni kell, hogy olyan, mint kínai konyha valójában nem létezik, mert nincs egysége benne, mivel az ország óriási területe és sokszínű nemzetiségi megoszlása miatt igen változatos és helyenként jelentősen eltérő módszereket, étkeket találunk.

Kínai konyhaFőfogás abban az értelemben, mint nálunk nincsen. Kína fő tápláléka a rizs, emellé szokás valamilyen ételt fogyasztani és tulajdonképpen nekik ezt jelenti egy étkezés. A leves nem feltétlenül előétel, sokszor az étkezés végén vagy vége felé hozzák ki. 

Kínában hagyományosan evőpálcikát használnak a szilárd ételek fogyasztásához. A kínai kultúrában nem terjedt el a villa és kés használata az asztalnál. A leveseket lapos, széles, jellemzően porcelán kanállal eszik. A rizst általában ragadósra főzik, így pálcikával is könnyen fogyasztható.

A kínai konyhában is megmutatkozik, hogy a rizs a kínai ember legfőbb támasza . Az, hogy milyen fontos szerepet tölt be a rizs a kínaiak életében nem tükrözi jobban, mint egy pár kínai szó. Az “enni” szó kínaiul azt jelenti: “rizst fogyasztani”. A “kínai étel” kínaiul: “kínai rizs”. Az étterem “rizskimérés”, az ebédlő “rizsterem”. Ha valaki elveszti az állását, azt mondja: “eltörték a rizses tálamat!”

A magyarok által egyik legkedveltebb kínai étel a z illatos omlós csirke.

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell filé 
3 tojásfehérje 
só 
őrölt bors 
5 ek étkezési keményítő Kínai konyha
olaj a sütéshez 

Elkészítés:
– A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Ha fokhagymát keverünk a tojásfehérjéhez, akkor még finomabb!

– A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban arany barnára sütjük. 

– Rizst főzzünk hozzá.

– Mindenféle szósszal nagyon finom!


Címkék: , , , ,