=

Gasztronómia

Kovászos uborka készítése

Nyáron nincs is jobb egy finom főétel mellé egy jó hideg kovászos uborkánál. A kovászos uborka készítése egyszerű és nagyon elrontani sem lehet, csak össze kell készíteni és állni hagyni, félárnyékos meleg helyre tenni.

Kovászos uborka készítéseA kovászos uborka készítése kezdő háziasszonyoknak is egyszerű, csak követni kell néhány jól bevált, tapasztalatokon nyugvó szabályt!

A magyar konyha remekei a kovászos uborkán kívül

Kovászos uborka készítése:

  • Az uborkákat megsikáljuk körömkefével, levágjuk a végüket.
  • Kovászos uborkának a nagydarab uborkák a jók, így be kell vágni őket teljes hosszukban.
  • Két és fél liter vizet forraljunk fel és adjunk hozzá literenként 2-3 dkg sót
  • A vizet hűtsük vissza szobahőmérsékletűre.
  • Az üveg aljára rakjunk sok kaprot, majd rakjuk bele az uborkákat, lehetőleg függőlegesen és így több sorban is lehet készíteni, ha sok van.
  • Kovászos uborka készítéseSzórjunk bele 10-15 szem fekete egész borsot, 4-5 darab babérlevelet, és 4-5 gerezd fokhagymát.
  • Egy szelet kenyeret tömködjünk a tetejére és öntsük fel a vízzel úgy, hogy a kenyeret is teljesen ellepje.
  • Az üveget nem kell lezárni, elég letakarni egy kistányérral, lényeg, hogy kicsit tudjunk szellőzni.
  • Tegyünk el valahova, ahol egyenletes a hőmérséklet és meleg van, de ne legyen közvetlen napfényben, mert úgy megfő és összefonnyad az uborka.
  • 3-4 nap múlva készül el, ekkor tegyük át őket egy tiszta üvegbe, szűrjük át a levét, öntsük rá és tároljuk hűtőben.

Címkék: , , , ,