Kovászos uborka készítése
Nyáron nincs is jobb egy finom főétel mellé egy jó hideg kovászos uborkánál. A kovászos uborka készítése egyszerű és nagyon elrontani sem lehet, csak össze kell készíteni és állni hagyni, félárnyékos meleg helyre tenni.
A kovászos uborka készítése kezdő háziasszonyoknak is egyszerű, csak követni kell néhány jól bevált, tapasztalatokon nyugvó szabályt!
A magyar konyha remekei a kovászos uborkán kívül
Kovászos uborka készítése:
- Az uborkákat megsikáljuk körömkefével, levágjuk a végüket.
- Kovászos uborkának a nagydarab uborkák a jók, így be kell vágni őket teljes hosszukban.
- Két és fél liter vizet forraljunk fel és adjunk hozzá literenként 2-3 dkg sót
- A vizet hűtsük vissza szobahőmérsékletűre.
- Az üveg aljára rakjunk sok kaprot, majd rakjuk bele az uborkákat, lehetőleg függőlegesen és így több sorban is lehet készíteni, ha sok van.
Szórjunk bele 10-15 szem fekete egész borsot, 4-5 darab babérlevelet, és 4-5 gerezd fokhagymát.
- Egy szelet kenyeret tömködjünk a tetejére és öntsük fel a vízzel úgy, hogy a kenyeret is teljesen ellepje.
- Az üveget nem kell lezárni, elég letakarni egy kistányérral, lényeg, hogy kicsit tudjunk szellőzni.
- Tegyünk el valahova, ahol egyenletes a hőmérséklet és meleg van, de ne legyen közvetlen napfényben, mert úgy megfő és összefonnyad az uborka.
- 3-4 nap múlva készül el, ekkor tegyük át őket egy tiszta üvegbe, szűrjük át a levét, öntsük rá és tároljuk hűtőben.