=

Gasztronómia

Lekvár főzés tartósítószer nélkül

A lekvár főzésről, mint oly sok mindenről azt hisszük, hogy csak a kor előrehaladtával és sok tapasztalat szerzésével lehet elsajátítani. Pedig ez nem így van: néhány szabály betartásával a lekvár főzés könnyen megtanulható.

Lekvár főzésA készen vásárolt lekvár egyszerűen nem annyira finomak, mint a háziak és ráadásul ki tudja, hányféle adalékanyagot és tartósítószert kevernek hozzájuk. Házi lekvár főzéssel tartósítószerek nélkül megoldható a dolog és még sokkal ízletesebb is lesz a végeredmény.

Fagylalt készítés is könnyű, főleg fagylalt géppel!

A lekvár főzéshez mindig idénygyümölcsöt vásároljunk, ha lehetséges a szezon végén, mert ilyenkor zamatosabbak és olcsóbbak is.   A lekvár főzési receptekben közölt cukormennyiség nincs törvénybe foglalva, ízlés szerint adagolható, viszont, amit mindenképpen be kell tartani, hogy mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, növelnünk kell a főzési és a gőzölési időt a tartósság érdekében.

Lekvár főzésNéhány kanál rummal, pálinkával, likőrrel pikánsabbá tehetőek lekvárjaink. Csak mértékkel! Az edény, amiben a lekvár főzés történik, legyen széles, magas és vastag aljú. A tartósítószer nélkül lekvár főzés egy másik nagyon fontos szabálya, hogy csakis légmentesen zárható, hibátlan, csavarható fémfedős üvegeket használjunk. A kész levárt tiszta, szellős, hűvös helyiségben tároljuk.

 

Címkék: , , ,