=

Lélek

Lelki betegségek – szorongás

Napjaink rohanó világában az embernek egyre kevesebb ideje van kicsit kikapcsolódni, pihenni, kiszakadni a hétköznapokból, magával foglalkozni. Ebből kifolyólag lelkünket olyan sok dolog nyomasztja, melyet nem tudunk kipiheni, mely akár lelki betegségekhez is vezethet, ha nem foglalkozunk vele.

Lelki betegségek Lelki betegségek például a stressz, ahogyan azt mindenki tudja, fizikai tüneteket is tud produkálni és súlyos esetben akár halálos tüneteket is szívroham vagy más végzetes betegség formájában. Súlyos lelki betegségekről akkor beszélünk, ha szorongás is párosul a dologhoz: A szorongás, mint tünet, egyike a leggyakoribb pszichés eredetű panaszoknak. Ma elfogadott szakmai elv, hogy a szorongásos lelki betegségek többségében a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen.

 

A stressz komoly dolog és foglalkozni kell vele! 

A depresszió is egy súlyos lelki betegség, kezelésre szorul és sok törődésre, figyelemre. Pszichiátria tudománya foglalkozik lelki betegségek kezelésével, egyre több esetet számlálva. A lelki betegségek sajnálatos módon egyre szélesebb körben érintik a lakosságot, és sok eset nincs is diagnosztizálva, bejelentve, mert talán maguk, akik lelki betegségekben szenvednek, nem tudják mi a teendő.

Lelki betegségek

 

A depresszió egy lappangó lelki betegség és súlyos problémákat tud okozni. A lakosság nagy részét érinti és egyre nagyobb a nyomás a fiatalokon. Egyik fajtája ezeknek a lelki betegségeknek az, ha a depresszió csak hullámokban, periodikusan tör rá az emberre, egyszer fent, egyszer lent érzést keltve. Ennek súlyosabb verziója, amikor a „lenteket” hirtelen fellendülés és mániákus időszakok, viselkedések követik és utána megint jön egy nagy zuhanás. Ezt nevezzük bipoláris, vagyis kétpólusú zavarnak. A bipoláris zavar a lakosság egy százalékát érinti, és valószínűleg az örökölhető lelki betegségek egyike.

A pánikbetegség is egy igen veszélyes lelki betegség: Lényege a visszatérő, váratlan, súlyos szorongással, ijesztő testi tünetekkel járó rosszullét, a pánikroham. A roham leggyakoribb tünetei a heves szívdobogás, mellkasi fájdalom, szédülés, fulladásérzés, izzadás, remegés, furcsa megváltozottság-érzés, haláltól, megőrüléstől való félelem.

Címkék: , , , ,