=

Programok

Majális – kezdődjön a nyár!

A majális a nyár kezdetét jelző időszak, a munka ünnepét és a nyár illetve a jó idő megérkezését ünnepeljük vele. Népi szokásokban ekkor, majáliskor kell májusfát állítani, ami a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.

MajálisA majális kezdő dátuma, május 1-je a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep a 20. század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát és a természet újjászületésének ünnepét, a majális kezdetét jelzi.  

 

Vegyen részt a nyári rendezvényeken, válogasson az ajánlatok közül!

Ilyenkor országszerte nagy ünneplések folynak, úgynevezett majálisok, melyek során különböző koncertek, rendezvények, kiállítások kerülnek megtartásra. Az egész ország több hetes ünneplésbe kezd, melynek egyik budapesti rendezvénye az Urbitális Majális nevű rendezvény.

2012-ben is megrendezik a budapesti Urbitális Majálist, mint ahogyan az tavaly is történt. A május 1-je és 31-e között tartó rendezvénysorozat egy olyan majális, mely fontos dolgokra próbálja felhívni az ország és a budapestiek figyelmét:

„Az események idén is egy központi gondolat köré szerveződnek: Budapest jövőjének meghatározó hajtóereje, a kultúra, a kreativitás és innováció. Az idei évben tehát a kreativitásé, a kultúráé és a design-né a főszerep, ezért az Urbitális Majális célja és témája a kreatív és kulturális gazdaság fontosságára hívja fel a figyelmet.

MajálisUgyan a kreatív ipar által előállított „termékek” export értéke jelenleg még alacsonynak mondható, presztízs értéke, ország- és város imázs építő ereje megkérdőjelezhetetlen. Így kiváló eszköz Magyarország egyediségének, ezerarcúságának, az itt élők európaiságának bemutatása. Szeretnénk, ha megnyílna a résztvevők számára a város sokféle kultúrája, etnikuma, az ezernyi egyedi szellemiség és kreatív érték, ami egész Európát jellemzi, Budapestet pedig egy egészen különleges módon.

Az Urbitális Majális tehát e gondolatok mentén egy ernyőmarketing alá terelve kívánja 2012-ben megmutatni a főváros sokszínű programkínálatát!”

Címkék: , , , , , ,