=

Divat-Trend

Mi a különbség a szitanyomás és a transzfernyomás között?

Ha pólót, vagy egyéb ruhaneműt szeretnénk feliratoztatni, vagy emblémáztatni, akkor három lehetőségünk van: a hímzés, a szitanyomás és a transzfernyomás. A hímzést senkinek sem kell elmagyarázni, mindenki látott már hímzett törölközőt, párnahuzatot, vagy terítőt, a másik kettő viszont sokak számára ismeretlen technológia, csak a végeredményét látták már. Lássuk hát, hogy mit kell tudni róluk, illetve mi az az alapvető különbség, ami miatt két különböző módszerről beszélhetünk!

A szitanyomás lényege, hogy a minta minden színéhez külön sablonokat, más néven szitákat készítenek. Az adott szitán mindig egy színhez tartozó rész fedetlen, így amikor a szitán átpréselik a festéket, akkor csak a megfelelő helyeken kerül a pólóra. A festékek többfélék is lehetnek, de általában vagy vízbázisúak, vagy oldószeresek; az előbbit használják a szitanyomás során, hiszen csak ez kerülhet közvetlenül a szövetre.

A szitanyomás és transzfernyomás közötti különbségek itt kezdődnek, az oldószeres festék ugyanis nem kerülhet közvetlenül a pólóra, hanem valamilyen hordozórétegre van szükség a felviteléhez; innen a transzfernyomás elnevezés. Az elkészült mintát csak az összes réteg száradása után viszik fel a kiválasztott textilre vasalás segítségével.

Mindkét módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. A szitanyomással készült póló könnyebben kezelhető, mosható, vasalható, a minta légáteresztő, tartós, tapintásra puha, mert a festék beleivódik a textilszálakba, viszont az apróbb részletek megjelenítésére kevésbé alkalmas, tehát apró minták esetében nem lesz kiemelkedő minőségű a végeredmény. A transzfernyomás viszont rendkívül éles képek felvitelét is lehetővé teszi, a felülete teljesen sima és akár tükörfényes is lehet, hátránya viszont, hogy nem légáteresztő és kényesebb a mosásra, kezelésre, vasalni ráadásul csak nagyon alacsony hőfokon szabad, és sajnos nem is olyan tartós, mint a szitanyomott minták.

Ha szita-, vagy transzfernyomással szeretne pólót emblémáztatni, akkor forduljon bizalommal cégünkhöz, a Step Kft.-hez! Tájékozódjon szolgáltatásainkról a weboldalunkon, a www.stepkft.hu címen, és ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-94-345-234-es telefonszámunkon, vagy az info@stepkft.hu e-mail címünkön!