=

Életmód

Milyen hatással bír a szervezetre a dohányzásról történő leszokás?

Manapság számos ember esetében jelent problémát a dohányzásról leszokás, hiszen vannak olyanok, akik szinte már függnek a cigarettától, így, mikor amellett döntenek, hogy azt végleg leteszik, eleinte igazi kínokat élnek át, ami nem csak mentálisan igaz, hanem a szervezetben is bizonyos változások következnek be. Ezekből a természetes reakciókból, amiket a dohányzásról való leszokás okoz, később nem lehetnek komolyabb egészségügyi szövődmények.

Az első és leggyakoribb tünet, amivel még azok is tisztában vannak, akik nem cigarettáznak, az elhízás; a legtöbb embert a dohányzásról való leszokás után érinti ez a jelenség. A testsúlygyarapodás ilyenkor átlagosan egy kilogramm havonta. A hízás a leszokást követő 2 éven belül éri el a maximumát, majd ezt követően visszatér az alapszintre, vagyis nem különbözik a nemdohányzók súlygyarapodásától. A hízás egészségre gyakorolt veszélyei és esztétikai hátránya valójában jelentéktelen a leszokással nyerhető egészségi előnyökhöz viszonyítva. Amikor a dohányos leszokik a dohányzásról, gyakorta előfordul, hogy jobban kívánja az édes, cukrozott ételeket, italokat. Ez azért van, mert a keserű nikotin után kívánja a kellemesebb ízt, ezért a leszokás utáni első időkben érdemes több gyümölcsöt fogyasztani, vagy cukormentes rágóval csillapítani az édes íz utáni vágyat, így némiképp visszaszorítható a súlygyarapodás.

Az elhízáson túl az érzelmek is befolyásolhatják a szervezet állapotát. A dohányzásról történő leszokás után a dohányos idegesebbé és frusztráltabbá válik, ez pedig kiválthat más betegségeket is. Érdemes ilyenkor hasznos tevékenységekkel lefoglalnia magát, így némiképp könnyebben veszi majd az akadályokat a leszokás után.

Ha Önnek is segítségre van szüksége a dohányzásról való leszokáshoz, forduljon bizalommal az ANTIDOHÁNY Egészségügyi Szolgáltató Bt.-hez! Velünk hatékony módszerrel, szervezetét kímélve szabadulhat meg káros szenvedélyétől. További információkat honlapunkon találhat, amelyet a www.antidohany.hu címen érhet el. Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-30-38-18422-es számon, vagy írjon e-mailt a kapcsolat@antidohany.hu címre!