=

Anyaság

Milyen támogatást biztosít a GYED?

A várandósság, a gyermekszülés és az anyaság egy gyönyörű időszak minden nő életében. A mai gazdasági helyzetben azonban nem egyszerű helytállni, és sok nőnek a gyermek jóléte az elsődleges szempont, mielőtt belevágna a gyermekvállalás csodás, ám rögös folyamatába. Pontosan ezért fontos, hogy minden szülés előtt álló nő tisztában legyen a neki és gyermekének járó kedvezményekkel és juttatásokkal!

A gyermekgondozási díj, rövidítve GYED azon személyeknek jár, akik a terhességük előtti két év során legalább 365 napot dolgoztak. A GYED igénylését a munkáltatónál kell leadni. Abban az esetben, ha a kismama munkanélküli és álláskeresési járadékban részesül, igényelheti a CSED, majd a GYED folyósítását, ám ebben az esetben az álláskeresési járadék felfüggesztésre kerül. Ha pedig a kismama egyéni vállalkozó, a székhelye szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelheti a gyermekgondozási díjat, visszamenőleg hat hónapra.

A fiatal anyukák megsegítésére 2016-ban létrehozták a GYED extra intézkedéseit, mely főként abban módosult, hogy a kisbaba féléves kora után az anyuka újra munkába állhat. Természetesen minden kismamának szíve joga eldönteni, hogy mikor kezd újra dolgozni, ám ezzel a lehetőséggel a családi bevétel akár a duplájára nőhet! A GYED extra ezen felül három új szabályozást is bevezetett, melyek a következőek:

  • Testvér GYED – amennyiben a kisbabának testvére születik, a GYED kétszeresen jár, kétszeres összegben
  • Diplomás GYED – azoknak a nőknek előnyös, akik szeretnének tanulmányaik mellett gyermeket vállalni, így a hallgatói jogviszony során is jogosultak a gyermekgondozási díj folyósítására
  • Adókedvezmények – azon munkaadók számára jár, akik három- vagy többgyermekes kismamát foglalkoztatnak

A GYED összegét az anyuka keresetéből állapítják meg, míg a GYED extra szabályozásában a minimálbér kétszeresének a 70%-a jár a kismamáknak. Ha Ön is szeretne többet megtudni a gyermekvállalást követő kedvezményekről és támogatásokról, illetve azok igényléséről, látogasson el honlapunkra, a www.babatb.hu weboldalra. Segítünk eligazodni! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken, akár telefonon, a +36-30/335-1330-as számon, akár e-mailben, az info@babatb.hu címen!