=

Karrier

Mire kell figyelni felmondásnál…

A felmondás komoly döntés, sok mindent meg kell fontolni előtte. Egy munkahelyet ott hagyni nem olyan könnyű, mint ahogyan az elsőre hangzik. Nagyon sok mindenre oda kell figyelni.

Ha a munkáltató miatt szűnik meg a munkaviszony, akkor végkielégítés jár, ha viszont felmondás az ok, akkor erre nem számíthatunk. Néhány dologról fogunk most beszélni, amire oda kell figyelni és érdemes tudni felmondás esetén.

Jobb az otthon végezhető munka az irodainál?

FelmondásA munkáltatóhoz épest a munkavállalónak a rendes felmondását nem kell indokolnia, egy egyszerű írásbeli közléssel megoldható, melyben leírja a munkavállaló, hogy munkaviszonyát rendes felmondással megszűntetni kívánja, nem kell indokolni. Ha másik állás elnyerése miatt mond fel valaki, akkor ez az indoklás elég nehézkes lenne, mert a munkáltató valószínűleg meg akarná győzni, hogy maradjon és ezzel nehéz helyzetbe hozná a munkavállalót, ezért sem kell indokolni a felmondást.

A rendkívüli felmondásnak nagyon szigorú szabályai vannak a munka törvénykönyvében. Ez akkor lép életbe, ha az egyik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét súlyosan vagy gondatlanságból jelentős mértékben megsérti vagy egyik fél olyan magatartást tanusít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Becsületsértő kifejezések, rágalmazás, megalázás, megszégyenítés – a rendkívüli felmondás hatálya alá tartózó magatartások.

FelmondásA felmondási idő 30 napos, de ha a munkáltató és a munkavállaló megegyezik, akár azonnali felmondásra is lehetőség van, de azt is megbeszélhetik, hogy még valamennyi napot maradjon munkában, mielőtt pótolja a hiányzó munkaerőt. Munkavállaló részéről való felmondás esetén nincs végkielégítés, de ha még ott tölti kötelező felmondási idejét, akkor azt még ki kell fizetni.

A felmondáshoz semmit nem kell csatolni, mellékelni, kivéve rendkívüli felmondásnál, ott érdemes bizonyítékokkal alátámasztani az állításokat. A felmondás szóban nem érvényes, sőt, nem lehet és nem is szabad szóban közölni, kizárólag írásban.

Címkék: , , , , , ,