=

Gasztronómia

Ön mennyit tud a rumokról?

A rum kifejezést már megannyi kontextusban hallhattuk, olvashattuk. Valószínűleg már kóstoltuk is valamilyen koktélos pohár tartalmaként, vagy ihattuk tisztán is egy bárban. A legtöbb háziasszony még receptek alapanyagaként is felhasználhatta a rumot, ugyanis közkedvelt hozzávalója rengeteg süteménynek. De vajon hogy kerül hozzánk a rum?

Kezdetleges rumokat már az ókorban is készítettek, ám a ma is használt és ismert rum feltehetően az ókori Indiából, vagy Kínából terjedt el világszerte. Első hallásra a rumról a kalózok jutnak eszünkbe, és nem is csoda, hiszen valóban ők népszerűsítették a tengeren ezt a remek alkoholos italt.

Köztudottan melaszból, vagy cukornád levéből készül erjesztéssel és lepárlással. A rumok fajtáit az különbözteti meg, hogy mennyi ideig érlelték a tölgyfahordóban. Evégett az ital alkoholtartalma is eltérő lesz. Az érlelt, vagy más néven idős rumok lehetnek fehér, arany, fekete, vagy sötét rumok, de ha kettőt összekevernek, fűszeres rumot is találhatunk. Ma már gyakran keverik ezeket a fajtákat is, és viszonylag könnyen hozzájuk is juthatunk.

Számos felhasználhatósága mellett fájdalomcsillapítóként is alkalmazták, néha még a csecsemők fogzásának fájdalmait is csillapították vele. A hírhedt koktél alapanyag nem véletlenül örvend hatalmas népszerűségnek. Valamilyen rumot biztosan találunk egy bárpultban, hiszen a legközkedveltebb koktélok alapja bizony ez az ital.

Az érlelt rumok feledhetetlen élményt nyújthatnak, mivel különleges ízeket, mellékízeket fedezhetünk fel ezekben az alkoholos italokban. Épp ezért nem érdemes őket keverni, és nem árt, ha vigyázunk velük! Ezeknek az idős, éveken át érlelt rumoknak az alkoholtartalma nagyobb, ezért hamarabb érezhetjük is az alkohol hatását! Csecsemőnek tehát nem ajánlatos ilyet adni fogfájásra, de a vendégünket mindenképp meginvitálhatjuk egy kis élvezetre.

Ha eddig még nem tette meg, szerezzen be Ön is italkészletébe egy-egy rumot a könnyedebb, vagy az érettebb fajtából! Biztosan nem bánja meg, hiszen minden patinásabb helyen szükség van rumra! Sosem lehet tudni, mikor jön jól, ezért rendelje meg már ma az Ön által kiválasztott rumot weboldalunkon a www.mindenamibar.hu címünkön! Kérdésével hívjon minket bátran a 06 70 617 0280-as telefonszámunkon, vagy érdeklődjön e-mailben az office@mindenamibar.com levelezőcímünkön!