=

Anyaság

Otthon szülés kényelmes környezetben már rendeletbe foglalva

A szülés minden nő életében egy olyan mérföldkő, mely után az élet nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Főleg, hogy attól kezdve egy új életért kell felelnie az anyának. A szülés sok frusztrációval jár. Ezt megkönnyítve, csökkenteni vannak helyek, ahonnan az anya kérhet segítséget, ha az otthon szülést választja.

Otthon szülésAz otthon szülés olyan gyermekszülés, ami tervezetten kórházon kívül zajlik az anya otthonában, vagy az elégtelen feltételek esetén speciális szülőotthonban. Az otthon szülésnél általában jelen van bába és más egészségügyi szakember, de szélsőséges esetben néha előfordul az is, hogy az anya minden szaksegítség nélkül szüli meg gyermekét.

Mikor kell leszokni a cumisüvegről?

Ha a kismama az otthon szülést választja, ugyanúgy kell járnia rendszeresen terhes gondozásra, akárcsak másoknak. Majd felveszi a kapcsolatot azokkal a bábákkal, akik kísérnek otthon szüléseket, illetve meg kell jelennie pár vizsgálaton a terhes gondozás során, melyeken megállapítják, hogy nincs ellenjavallata a kórházon kívül szülésnek.

Azok, kik az otthon szülés hívei, azért akarnak otthon szülni:

  • előnyben részesítik annak biztonságát és hangulatát
  • Otthon szülésaz anya szabadon ehet, ihat, járkálhat, alhat, vagy bármit tehet, ami jólesik neki – amiket esetleg a kórház szabályainak alárendelve nem tehet meg.
  • az anya kényelme a szülés lefolyását könnyítheti, gyorsíthatja.

Azonban egyes esetekben nem józan mérlegelés, hanem a kórházi közegtől való félelem vagy fóbia az oka, hogy egy anya az otthon szülés mellett dönt. Manapság a média fordított az otthon szülésre nagyobb hangsúlyt. Az otthon szülés semmivel sem lett népszerűbb, mint bármikor eddig és nem várható, hogy az otthon szülés szabályozással ugrásszerűen megnőne az otthon szülést választók arány. Továbbra is a kismamák 1-3 százaléka választja az otthon szülést, ami megfelel a nemzetközi átlagnak.

Címkék: ,