=

Lélek

Személyiségünk szubjektív és objektív oldala

A személyiség ontogenetikus modellje megmutatja, hogy három dimenzióban éljük az életünket. Ezekben a dimenziókban egyszerre találunk folyamatokat és állapotokat, melyek egymással összefüggésben vannak. Az első dimenzió a hétköznapi, földi világ, a második dimenzió az érzelmi világ, a harmadik pedig az intellektuális világ.

Személyiségünknek van szubjektív és objektív oldala is. Maga az emberi világ szubjektív, melyet mi, emberek, objektívan észlelünk. A szubjektív és objektív oldalt sokszor nem könnyű szétválasztani – ha megismerjük szubjektív oldalunkat, utána tudjuk objektívvá tenni, de ehhez szükségünk van külső segítségre is. Az emberiség mindig is meg akarta ismerni a világ működését, ezen belül a saját szervrendszerének a működését is, attól kezdve, hogy miért és hogyan dobog a szív, egészen a DNS-ek felépítéséig és működéséig, azonban a testünk megértése és megismerése nem változtatott annak működésén, és a napi rutinunkon sem.

A személyiségünk objektív oldalát nem tudjuk átalakítani, nem tudjuk eltitkolni, ám bizonyos erőfeszítések árán – például szélhámoskodással és hazudozással – leplezni tudjuk egy darabig objektív énünket.

A szubjektív oldalunkban található minden, melyet nem lehet közvetlenül érzékelni. Ilyenek a testi folyamatok, a testi állapot (1. dimenzió), az érzelmi folyamatok, a lelki állapot (2. dimenzió), a gondolkodási folyamatok és a tudat. Az objektív oldalunk már közvetlenül érzékelhető, ide tartozik a tevékenység, a helyzet és a státusz (1. dimenzió), a viselkedés és a magatartás (2. dimenzió), a beszéd és az értelmi képesség (3. dimenzió).

Összefoglalva, amikor először találkozunk valakivel, akkor jobb esetben objektíven észleljük, hogy mit csinál, körülbelül milyen társadalmi státusza van, milyen a magatartása, hogyan és mit mond és mennyire intelligens. Azonban nem tudhatjuk, hogy mit gondol, milyen testi és lelki állapotban van, hiszen ez már szubjektív, közvetlenül nem megismerhető tényező.

Ha szeretne többet megtudni a személyiség ontogenetikus modelljéről, keresse fel honlapomat a www.szmszm.hu webcímen, kérdéseivel pedig forduljon hozzám bizalommal szabomargit4@gmail.com e-mail címen!