=

Gasztronómia

Teázási szokások a világban

 

A tea népszerűsége hosszú ideje töretlen a világban. Társunk a betegségek során, a hétköznapokban, szervezetünkre csakis jótékony hatással van. Rengeteg ízben élvezhetjük a forró nedűt, és szinte országonként változnak a teázási szokások, ehhez kapcsolódó rituálék.

Máris itt az első, európai ember számára bonyolult rituálé, ami a japán kultúrához kapcsolódik. Nekik a szertartás színhelye maga a teaház, amely egy kerthelyiségben kerül kialakításra. Szigorú szabályok szerint isszák a teát, nekik ez egy külön tevékenység, ami nekünk, európai embereknek nagyon furcsa, mivel sokszor a reggeli készülődés közepette, kapkodva megisszuk teánkat, majd elindulunk dolgunkra.

Indiában nemcsak isszák, hanem termesztik is a különböző féle teacserjéket, náluk már nincs ez a bonyolult folyamat, ott leginkább a fűszerezés számít. Sokaknál a tea nem vízzel készül, hanem tejjel, vagy pedig mindkettővel, fűszerezik és nádcukrot adnak hozzá, ezután hagyják 5 percig állni a folyadékot, majd átszűrik fém poharakba, az indiaiak szerint ebből a legjobb teát fogyasztani. Fűszerként előszeretettel használnak fahéjat, szegfűszeget, borsot, babérlevelet, római köményt.

Ne feledkezzünk meg az angol teáról, ami szinte minden európai ember számára ismert. A hagyományos „ötórai teázás” az 1800-as évek közepétől indult be igazán, előtte ez csak úri kiváltság lehetett. Itt fontosak a tea kellékek, a porcelán csészék, az elegáns környezet. Meglepő, de ebben az esetben nem a teán van a hangsúly, hanem az azt kísérő ételeken. Az angol „cream tea”-ben nem a folyadékban van a krém, hanem az azt kísérő süteményen, a scone-on. Felszolgálják a fekete teát, amelyhez öntenek egy kis tejet, a sorrend természetesen eltérő lehet. A scone-t kettévágják, és mindkét oldalon megkenik eper dzsemmel, melynek a tetejére kanalazzák a már említett krémet, és szendvicsek, más fogások is előkerülnek ilyenkor.

Ezeket a szokásokat mi is kipróbálhatjuk otthon, ha beszerezzük a megfelelő teázási kellékeket, alapanyagokat, a vendéglátóipari egységekben pedig kifejezetten szükségszerű a profi kelléktár. Ha Ön is szeretne színvonalas eszközöket rendelni, nem kell mást tennie, mint felkeresni cégünk, a Flair Mojito Kft. kínálatát, amit a www.mindenamibar.com webcímen elérhet! Kérdés esetén hívjon minket a 06-70-617-0280-as telefonszámon vagy írjon e-mailt az office@mindenamibar.com címre!