=

Wellness

Thermál fürdő – a kellemes gyógyulás

Magyarország földrajzi fekvése és domborzata miatt szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis nagyon sok thermál víz így thermál fürdő áll rendelkezésre.

Thermál fürdő Termálvíz vagy hévíz az a rétegvíz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 m/°C, Magyarországon 20 m/°C. Ez azt jelenti, hogy hazánkban relatív kisebb mélységből hozható a felszínre a termálvíz, tehát kedvezőbbek a feltételek.

Keresse a thermál fürdős wellness szállodákat!

A thermál víz fogalmát a hétköznapokban gyakran helytelenül azonosítják a gyógyvíz fogalmával. Azokat a fürdőket, ahol a víz hőfoka az emberi test melegét meghaladja, thermál fürdőknek nevezzük. A thermál fürdő fogalmába bele tartoznak a gyógyfürdők is, de akadnak olyan meleg vizű fürdők, melyekről még nem bizonyított a thermál fürdőket jellemző gyógyhatás. Magyarország rendkívül gazdag a thermál fürdők tekintetében.

Néhány thermál fürdő a sok közül:

  • Gellért Gyógyfürdő: A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit. A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában lévő ülőmedence, a kültéri ülőmedence és a gyermekmedence megújultak, korszerű szűrő-forgató berendezésekkel lettek ellátva. Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógy szolgáltatás igénybe vehető.
  • Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ: A 86 °C-os, 2300 méter mélyről feltörő alkáli-kloridos hidrogén karbonátos gyógyvíz, amely a jódos gyógyvizek csoportjába tartozik, mozgásszervi betegségek valamint sérülések utókezelésére, reumatikus és nőgyógyászati panaszok kezelésére kiváló hatású, illetve kiválóan alkalmas különböző bőrbetegségek többek között a pikkelysömör kezelésére.Thermál fürdő
  • Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: A több ezer éves tőzegfenekű gyógy tavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre.

Címkék: , , ,