=

Életmód

Ugye Ön is felkészült a téli vezetésre?

Az autósok tudják, hogy hazánkban télen, főként a fagyos, havas időszakban kötelező a gépjárműveken a téli gumi használata. Ugyan még nem kötötték pénzbírsághoz ennek hiányát, de hátrányai azért lehetnek egy vitás baleset során. Most elmondjuk, miért fontos!

Alapjáraton a gépjárművek nyári gumival vannak felszerelve. Ez évente 9 hónapon át használható, vagyis tulajdonképpen ezt nevezhetjük az alap guminak. Hideg, fagy hatására azonban ez a keverék teljesen megkeményedik, vagyis teljesen rugalmatlanná válik. A nyári gumik általában szélesebbek a télinél, így kisebb lesz a kerék alatti nyomás, ezért a gumi kevésbé tapad a gumi a talajhoz – éppen ez a veszélyforrás a csúszós, bizonytalan utakon. A téli gumi viszont nem veszít a tapadásából, és nem keményedik meg úgy, mint a nyári. A mínuszokban is megtartja a rugalmasságát.

Tudni kell, hogy mind a két gumifajtának teljesen más az összetétele és a mintázata. A téli gumi barázdái mélyek és sűrűek, ami segít a fékezőerő hatékonyságában, a manőverezésben és a csúszós utakon történő haladásban.

Minden olyan országban, ahol gondot okozhat a téli időjárás, kötelező a téli gumira való átváltás. Olykor még a hólánc használata is elő van írva, hazánkban azonban ez kevés helyen van elrendelve. A váltás főként biztonsági szempontokból célszerű, ugyanis ezzel rengeteg baleset elkerülhető. Ezen kívül a forgalmat sem tartjuk fel fékezési, elindulási, vagy irányítási nehézségeinkkel.

Minden új autóhoz érdemes téli gumit vásárolni, hogy ne érjen bennünket meglepetés a téli hónapokban! Ne felejtsük el, hogy még mindig jobb téli gumival közlekedni télen, amikor se fagy, se hó, mint nyári gumival, ha csúszós az út! Sosem tudhatjuk előre, melyik nap fogunk havazásra ébredni, ezért ne vegyük félvállról a cserét! Ráadásul a nyári gumik rongálódnak is, ha nem rendeltetésszerűen és a megfelelő hőmérsékleti viszonyok között használjuk azokat.

Mi kizárólag jó minőségű gumiabroncsokkal szolgálunk, minden előírásnak megfelelő paraméterekkel. Nekünk, az Oros Gumiszevíznél mindennél fontosabb a járművek és a személyek védelme, biztonsága, ezért még a szezon előtt kínálunk Önöknek megfizethető téli gumiabroncsokat! Keressen minket weboldalunkon: www.orosgumi.hu, e-mailben: oros.gumi@kapos-net.hu, vagy telefonon: 06 20 570 5100!