=

Életmód

Új vírus a láthatáron

Újabb állati eredetű vírus ütötte fel a fejét, mely humán vírusokkal nem mutat közeli rokonságot, viszont denevérvírusokkal annál inkább. A hírt az illetékes brit egészségvédelmi hatóság (Health Protection Agency, HPA) jelentette be.

Sars-koronavírus

Sars-koronavírus

A WHO újabb állati vírusra hívja fel a figyelmet, melyet eddig csak három esettel hoztak kapcsolatba, mégis fokozottan komolyan kell venni ezt a vírust a szakemberek szerint, hiszen hasonlít a Sars-koronavírusra, mely 2002-ben óriási pusztítást okozott, főleg Ázsiában.

A koronavírust pár hónapja egy Szaúd-Arábiában elhunyt brit férfi szervezetében mutatták ki, mely az elhunyt esetében heveny tüdőgyulladást és veseelégtelenséget okozott.

Egyébként a koronavírusok családjának legújabb tagja főleg légzőszervi panaszokat okoz, melyet HCoV-EMC/2012 néven azonosítottak. Szerencsére emberi vírusokra nem hasonlít, de közeli rokonságban áll olyan denevérvírusokkal, melyek korábban Ázsiában élő egyedekben mutattak ki. Köztudott, hogy a denevérek több halálos vírust is hordoznak magukban, melyek átterjedhetnek majmokra vagy cibetmacskákra, majd emberre.

Elvileg tevék, kecskék és bárányok is érintettek lehetnek, melyek a régióban nagy számban előfordulnak.

Azonban majdnem teljesen kizárt az a tény, hogy mindhárom esetben az emberek ugyanattól a vírustól fertőződtek volna meg. A szakemberek azonban mindenképp óvatosságra intenek mindenkit. 

Címkék: ,